Vinge

Konstnärens ursprungliga idé var att skapa fyra olika konstverk till parken som skulle symbolisera de fyra elementen; jord, eld, luft och vatten. Kvar blev tre av elementen.

Richard Brixel om Vinge:

Luften, vinden, vidare och samtidigt minnet av vad som en gång var. Ett fantasiväsen i rörelse på väg att starta i sydvästen, fågel, vinge, flygplan, vinge, fågel, kretslopp. Kanske lär vi oss flyga igen om ett par miljoner år. Modellerad i lera och gjuten i brons i alltför kalla kläder en iskall höst i Italien.

Om konstnären

Richard Brixel studerade juridik, filosofi och konsthistoria på Stockholms universitet och konst vid ABF:s konstskola och Idun Lovén målarskola för att så småningom gå vidare till skulpturlinjen Konstakademin i Stockholm. Brixel medverkade i ett stort antal separatutställningar i Sverige och övriga världen och finns representerad i Örebro med flera offentliga verk. Tillsammans med Göran Danielson, Peter Ekström och Stig Olson bildade han konstnärsgruppen D4.

Brixel sa själv;

I min konst strävar jag efter att uttrycka de stora känslorna, livets metamorfoser. Jag vill veta vilka vi är och genom konsten ge styrka och mod till mina medmänniskor. Att får arbeta med konst på offentliga platser ger den största tillfredsställelsen eftersom det är det finaste och största galleriet där natur och mänskligt skapande kan mötas.

Bronskonstverk i grön miljö.

Konstverk: Vinge

Konstnär: Richard Brixel

År: 1992

Material: Brons

Placering: Ladugårdsängen

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: