Bogey

Bogey är en resenär, som innan hon kom till Örebro hade visats på flera olika platser i Finland, Sverige och Norge. Planen var att Bogey skulle fortsätta åka runt tills hon fann en plats där hon hörde hemma.

Hon köptes in efter Open Art 2011 och ser nu ut att ha hittat sig ett hem intill idrottshuset. Hennes maskinlika fjädrar verkar gömma på en vilande kraft och man får intrycket av de skulle kunna utlösa en frenetisk aktivitet när som helst. Kanske är det därför hon verkar trivas så bra intill huset som rymmer en mångfald av aktivitet och rörelse?

Kimmo Schroderus gav skulpturen namnet Bogey eftersom det är en varelse som kan vara både skrämmande och gripande på samma gång. Själv ser han Bogey som en vän då de tillbringat mycket tid tillsammans. Bogey är en konstruktion av 600 stålbitar som svetsats ihop, hon väger 5 000 kg och hennes mått är cirka 430 x 500 x 550 cm.

Om konstnären

Kimmo Schroderus (1970–) är en finsk skulptör. Han utexaminerades från Bildkonstakademin i Helsingfors 1998 och har därefter haft många separatutställningar både i Finland och utomlands. Han har också gjort ett flertal offentliga konstverk. År 2004 tilldelades han Ars Fennica-priset.

Schroderus arbete karaktäriseras av en hantverkarattityd och intresse för material och rumsliga lösningar i samspelet mellan verken och det omkringliggande utrymmet.

Svart stålskulptur framför stor byggnad.

Information under bearbetning

Vi arbetar med att uppdatera informationen om alla offentliga konstverk. Därför kan vissa sidor om konstverk ha lite snålt med information. Som denna sida du är på just nu.

Konstverk: Bogey

Konstnär: Kimmo Schroderus

År: 2011

Material: Stålskulptur

Placering: Idrottshuset, Eyragatan 1

Ägare: Örebroporten

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: