Rävarnas picknick

Eva Lillan Kullgren skulpterar gärna antropomorfa människoliknande djur som likt gamla tiders fabler berättar något om vad det innebär att vara människa. Kullgren skapar scener där hennes gestalter interagerar med varandra eller med betraktaren. De kan vara kontaktsökande eller bortvända, men är alltid sociala varelser.

Två rävar som ligger i en sandbädd.

Rävarnas picknick lockar till deltagande i de avslappnat coola rävarnas umgänge. Framförallt på sommaren, när de patinerade gjutjärnskropparna blivit varma av solen och mysiga att klättra upp på. Runt om det gjutna konstverket finns också plats att forma egna skulpturer med sand.

Konstverket var det vinnande bidraget i en tävling där fyra konstnärer blivit inbjudna för att göra en skulptur till lekplatsen i Stadsparken, i samband med att den skulle byggas om. Från kommunens håll efterfrågade man ett verk som skulle fungera både som en lekskulptur som var fantasieggande och åtkomlig för barn, och som en estetiskt tilltalande skulptur även för vuxna betraktare.

Kullgrens konstnärsgärning är mångfacetterad. Hon är både skulptör och målare och rör sig fritt mellan det skulpturala och det måleriska genom assemblage och blandtekniker, alltid med samma estetiska fingertoppskänsla för material- och färgkomposition. Om hennes skulpturer ofta är lekfullt figurativa är hennes tvådimensionellt bildmässiga konstverk snarare drömskt abstrakta.

Ett tag bodde hon i Närke och i Örebro kommuns konstsamling finns skulpturer, reliefer, textila verk, grafik och måleri signerat Lillan Kullgren. Lite senare, mellan 1998 och 2002, tog Kullgren en paus från konstnärskarriären för att tillsammans med Britt Arnstedt starta galleri i lantliga Östra Karup på Hallandsåsen. Kullgren har sedan återgått till konstnärsrollen och bor och arbetar i Stockholm och skånska Rydsgård.

Så här ser konstverket ut

Två rävar i gjutjärn har picnic i sanden. Även om ansikten, svansar och tassar helt klart är rävars så finns samtidigt något nalleliknande över deras gestalter. Den ena räven ligger lojt på rygg med händerna under nacken. Ena underbenet vilar i vinkel mot det andra benets uppdragna knä. Munnen ler. Blicken riktas mot den andra räven som sitter snett mitt emot. Den sitter på bakdelen som en människa med benen utsträckta framför sig. Emellan dem står matsäcken uppackad.

Konstverk: Rävarnas picknick

Konstnär: Eva Lillan Kullgren

År: 1991

Material: Järn

Placering: Vid lekplatsen i Stadsparken.

Ägare: Örebro läns Trädgårdsaktiebolag

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: