Cajsa Warg

Känner du till uttrycket "man tager vad man haver"? Det brukar tillskrivas kokboksförfattaren Cajsa Warg, men egentligen skrev hon aldrig så. I flera recept skrev hon däremot "man tager, om man så hafva kan". Under flera decennier under 17- och 1800-talet var hennes bok Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber från 1755 en av de mest inflytelserika kokböckerna i Sverige. Den gavs ut i fjorton svenska upplagor och i fyra tyska, en finsk och en estnisk.

Förutom recept innehöll boken allmänna instruktioner för hushållsskötsel, bland dessa fanns instruktioner för växtfärgning och kurer för boskapssjukdomar.

Bronsskulptur föreställande Cajsa Warg

Skulpturen kom till med anledning av utbyggnaden av Stadsparkens örtagård. Örebro läns Trädgårdsaktiebolag, som ansvarar för inköp av konst till Stadsparken, ville ha ett minnesmärke över Cajsa Warg, eller Anna Christina Warg som hon egentligen hette. Hon föddes 1703 i Örebro och dog 1769 i Stockholm. Under hennes barndomsår i Örebro bodde hon i det så kallade Borgarhuset som numera står i Wadköping. Att det skulle bli konstnären Kajsa Mattas som fick uppdraget avgjordes genom en tävling mellan henne och två andra utvalda konstnärer.

Så här ser konstverket ut

En staty står på en 30 cm hög granitsockel. En späd jungfrulik kvinna kliver nerför ett par trappsteg. Hon bär hätta på huvudet och är klädd i en enkel långklänning med långa ärmar, förkläde och nätta skor. Hon lyfter sitt förkläde med båda händerna, i förklädets veck ligger örter. På ena höften hänger en sax och på andra sidan hänger tre nycklar. En gås och en tupp följer henne i stegen. På sockeln ligger också ett ägg.

Om konstnären

Kännetecknande för Kajsa Mattas skulpturer är enkla och renodlade figurframställningar med paralleller till arkaisk skulpturkonst. Andlighet och lugn går hand i hennes konst. Motiven är ofta hämtade från bibeln eller en vidare kristen tradition. Ett exempel på detta är hennes skulptur Kristusbäraren i Slottsparken.

Konstverk: Cajsa Warg

Konstnär: Kajsa Mattas

År: 1977

Material: brons

Placering: I Stadsparkens örtagård

Ägare: Örebro läns Trädgårdsaktiebolag

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: