Lilla regnet

Vad har moln för färg? Ofta avbildas de som vita, men vilka färger har de egentligen? Och vilka färger känns molniga?

Moln i brons varav två är blå och ett har bronsets bruna färg. Molnen står på höga pelare som sticker ner i gräsmattan.

När konstnären Johan Ledung rensade ett förråd hittade han gamla teckningar som hans barn hade gjort. Där var molnen blå. När Ledung skulle komma med ett bidrag till Lilla å-promenaden lät han sig inspireras av barnens teckningar och gjorde moln i brons. Två målade han blå och ett fick ha kvar bronsets bruna färg. Molnen står på höga regnstrålar av brons som sticker ner i gräsmattan. Där har blommor av sorten Rysk blåstjärna planterats. De mår bra av att det regnar.

Så här ser konstverket ut

Tre bronsformationer står i en grupp på en gräsmatta. Varje enhet utgörs av en mjukt gestaltad rundel med böljande ytterkanter som har storleken av en sadel och även påminner lite om en sådan i formen. Två av dessa rundlar är skarpt ljusblå medan den tredje fått behålla sin ursprungliga bronsfärg. Varje rundel bärs upp av fem eller fler smala och räfflade bronsstänger. Rundlarna är ganska små i förhållande till de långa, tunna stängerna. Kanske påminner de om maneter eller moln?

Om konstnären

Johan Ledung bor och verkar i Örebro. Han blev till att börja med möbelsnickare men kunde efter några år inte stå emot viljan till fritt konstnärligt skapande. Nu arbetar han sedan länge som självlärd konstnär. Han ser sig främst som målare men arbetar också mycket med installationer. Återkommande material är akrylglas och sly. På glaset målar han, gärna på både fram- och baksida, och av slyet gör han känsligt spretiga skulpturala former.

Ledung har sedan länge hittat ett eget uttryck, men han har pekat ut Ragnar Sandberg och Paul Klee som konstnärliga själsfränder som var viktiga för honom i ungdomen. Den egna konsten kännetecknas av poetiska, ibland meditativa stämningar. Han hoppas att betraktarna ska ”stanna upp, ta ett djupt andetag, sätta sig ned, förundras och kanske le. Och när de sedan går – i alla fall gå något lite långsammare än när de kom.”

Konstverk: Lilla regnet

Konstnär: Johan Ledung

År: 2000

Material: Brons och färg

Placering: Lilla å-promenaden, vid Stålgatan

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: