Tunnel till framtiden

Sommaren 2018 gestaltades flera gång och cykeltunnlar i Örebro av konstnärer tillsammans med unga. En av dem är tunneln under Ekersvägen vid Tegelbruket i Markbacken.

I detta konstprojekt deltog åtta ungdomar från olika delar av staden. Trygghetsvandringar visade att tunneln upplevdes som en otrygg plats. Det konstnärliga gestaltandet har transformerat platsen till en portal med ett uttryck präglat av både monumentalt muralmåleri och detaljrikedom.

Konstnären Saadia Hussain, född 1973 i Pakistan, ledde det konstnärliga arbetet. Saadia är konstnär, konstpedagog och konstaktivist och har en konstnärlig utbildning från både National college of Arts i Lahore, Pakistan och Konstfack i Stockholm. Med konsten som verktyg skapar hon kollektiva konstverk i dialog med platser och människor. Hon använder kraften i den konstnärliga processen för att ge röst åt fler i det offentliga rummet och samtalet.

I Tunnel till framtiden har den grå betongen färgsatts i olika fält som en grund för de symboler, mönster och färger som både de unga och konstnären har tagit fram. I det kollektiva konstprojektet fick de unga arbeta fram symboler. En gestaltning av det som är verkligt och viktigt, drömmar och visioner.

Det skapades en gemensam komposition i tunneln, en kalejdoskopisk gestaltning där stencilerade mönster blandats med improviserade former. Väggarna är färgstarka och ornamentala. På en gång dekorativa och fulla av symboliska laddningar. Detaljrikedomen gör att förbipasserande gång på gång kan upptäcka nya saker i målningen.

Tunnel till framtiden är en rik och laddad berättelse som handlar om både vår samtid och framtid. En plats för oss alla att stanna upp i – en offentlig plats för möten, reflektion och inspiration.

Färgstarka mönster och former i tunnel.
Färgstarka mönster och former i tunnel.
Färgstarka mönster och former i tunnel.
Färgstarka mönster och former i tunnel.

Så här ser konstverket ut

En gång och cykeltunnel har gestaltats av ett måleri där färgfält i klara nyanser möter varandra. De enfärgade och flerfärgade färgfälten har geometriska former som trianglar och hexagoner med skarpa hörn. Många innehåller motiv av olika slag, gjorda med schabloner. Flera av dessa utgörs av abstrakta mönster varav några för tankarna till arabisk mosaik. Här finns också symboler och motiv som elefanter, ansikten och pekande händer.

Konstverk: Tunnel till framtiden

Konstnär: Saadia Hussain tillsammans med Amina Abdiiwali, Najiib Ahmed Daahir, Safia Bashir, Sheriff Camara, Yonnis Muuse, Zakaria Omer, Jamilla Zimmermann och Hanna Överängen.

År: 2018

Material: Målarfärg och sprayfärg

Placering: I gång och cykeltunneln under Ekersvägen, Tegelbruket, Markbacken

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: