Norrbykatten

Konstnären Jenny Berntsson har i samarbete med årskurs 2 på Norrbyskolan arbetat fram ett konstverk på gräsmattan i den intilliggande Norrbyparken. På nära håll ter sig verket som en stenlagd bana som ringlar sig över marken i stora kurvor. Vad får du lust att göra när du ser det här konstverket?

En knallblå jättekameleont med ljusgrön svans gjord av gamla bilddelar och stålskrot.
Sten i gräsmatta

Ett mål med gestaltningsuppdraget var att barnen skulle få vara medskapare av konstverket. Jenny höll i flera workshops där hon tillsammans med barnen undersökte platsen, skissade, målade och lekte. Konstverket skapades utifrån ett möte mellan konstnären, barnen och platsen. Stenarna bildar en springbana som binder ihop de nya lekplatser som anlagts i parken. Den som flyger över parken ser att linjerna formar ett katthuvud avbildat rakt framifrån. En sådan kreation kan kallas för geoglyf.

Berntsson hade låtit barnen bekanta sig med olika former av geoglyfer och s.k. land art, konst som görs i landskapet. Bland annat pratade de om de gåtfulla Nascalinjerna i Peru: långa linjer och geometriska figurer som tillsammans med stora bilder av djur och växter tecknades i den steniga öknen för 1500 till 2500 år sedan. Idén om en geoglyf på platsen kom alltså från konstnären, och kattmotivet är ritat och framröstat av barnen.

Uppdragsgivare var Örebro kommun tillsammans med Statens konstråd. Örebro kommun arbetar med att skapa mer varierade lekmiljöer i Örebro och i samarbete med Statens konstråd utforskas möjligheterna för utvecklingen av barn och ungas medskapande av dessa miljöer. Om du vill se fler konstverk som barn och unga har varit med och skapat så kan du till exempel se Ruben Wättes Redet i Varbergaskogen som är en del av samma satsning.

Så här ser konstverket ut

Konstverket Norrbykatten kan vara svårt att få syn på, men framträder tydligt från luften. Ett gigantiskt grönt kattansikte träder då fram. Vita stenar bildar en konturlinje i gräsmattan som förvandlas till djurets päls. Ansiktet är barnsligt återgivet med enkla linjer. Ögonen är små och sitter i nedre delen av ansiktet. Morrhåren är högt placerade och nosen närmast hjärtformad. Nosen, liksom de små runda och framåtriktade öronen, har fått en fyllning av planterade ljusa blommor. Ett lummigt träd växer upp från en punkt i den höga pannan.

Konstverk: Norrbykatten

Konstnär: Jenny Berntsson

År: 2019

Material: Sten, gräs, blommor

Placering: Norrbyparken

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: