Balans

Mitt i den lugna klostergården i Stadsparken finns en åttkantig damm. Rakt över dammen går en kvinna balansgång med raka, bestämda steg med blicken fäst långt borta och armarna rakt ut som en stolt lindansare.

Tvärs över en liten damm i Stadsparken balanserar en gjuten skulptur av en kvinna med utsträckta armar på en smal ribba.

Så här har Richard Brixel sagt om sin konst: ”I konsten söker jag uttrycka starka känslor, livets förvandlingar, resor i tid och rum, verkliga eller esoteriska.” Skulpturen kan ses som en metaforisk balansakt i livets resa.

Kvinnliga nakenakter i konsten väcker känslor, kritik och debatt och kan vara uttryck för en normativ och idealiserad syn på kvinnokroppen. Många kvinnliga nakenakter i det offentliga rummet är gestaltade som passiva och mytologiskt upphöjda föremål för den manliga blicken snarare än aktiva, upplevande subjekt. Men den avbildade kvinnan i Balans verkar enligt konstnären själv ha fungerat som en upplyftande gestalt som betraktare kan spegla sig i.

Brixel har berättat att han fått läsa meddelanden, till och med dikter, från kvinnor som hämtat styrka från konstverket, både i vardagen och i svåra livssituationer. Vilka känslor väcker konstverket hos dig?

Tvärs över en liten damm i Stadsparken balanserar en gjuten skulptur av en kvinna med utsträckta armar på en smal ribba.
Tvärs över en liten damm i Stadsparken balanserar en gjuten skulptur av en kvinna med utsträckta armar på en smal ribba.

Så här ser konstverket ut

Tvärs över en liten damm i Stadsparken balanserar en gjuten skulptur av en kvinna med utsträckta armar på en smal ribba. Minen är fokuserad, blicken stadigt riktad rakt fram. Ansiktet är fritt då håret är uppsatt. Hennes nakna kropp är snarare stark än graciös, armarna senigt muskulösa. Hon håller båda armarna utsträckta åt sidorna och kroppshållningen är rak. Hon rör sig framåt och är mitt i ett steg med den ena foten framför den andra.

Om konstnären

Richard Brixel föddes 1943 i Stockholm och dog 2019 i Arboga. Balans uppfördes 1985 efter att ha vunnit en gestaltningstävling som kommunen utlyst. Richard Brixel, som gjort många skulpturer i Örebro, har berättat att Balans är det offentliga verk i staden som han känt sig mest stolt över.

Konstverk: Balans

Konstnär: Richard Brixel

År: 1985

Material: Brons

Placering: Klostergården i Stadsparken

Ägare: Örebro läns Trädgårdsaktiebolag

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: