Äppletanke

På kullen mellan Vivalla och Hjärsta står ett tre meter högt äppelskrutt i stål.

Vivallakullen kom till av schaktmassorna som skapades när Vivalla byggdes under slutet av 60-talet. När området rustades upp under slutet av 2010-talet utlystes en tävling för att avgöra vilken konst som skulle kröna kullen. Vann gjorde konstverket ”Äppeltanke”, eller ”Applethought” på engelska och de som ligger bakom verket är konstnärsdoun Bigert & Bergström.

Äpplet har en central roll i den bibliska berättelsen om människan. Hon tog en tugga av den förbjudna frukten och blev självmedveten. Tuggornas håligheter är i lagom höjd för förbipasserande att sätta sig i och blicka ut över parkområdet och staden. Konstnärerna hoppas att skulpturen blir en mötesplats där besökare kan få utrymme för samtal och eftertanke.

Applethought är en del i en serie av offentliga verk som Bigert & Bergström kallar ”Falling Apples”. Mer eller mindre uppätna ståläpplen finns förutom i Örebro också i Stockholm, Göteborg och Lier i Norge.

Ett stort silverfärgat äpple. Äpplet är halvt uppätet.

Så här ser konstverket ut

Ett gigantiskt silverblänkande äpple tar plats högst upp på Vivallakullen placerat på ett runt trädäck. Äpplet är halvätet från ena sidan och tuggorna skapar håligheter som kan fungera som sittplatser. Samtliga ytor framstår som matta, lena och släta. Det lilla skaftet genom vilket äpplet fäst vid grenen sitter fortfarande var.

Konstverk: Äppletanke

Konstnär: Bigert & Bergström

År: 2019

Material: Hamrat rostfritt stål

Placering: Vivallakullen

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: