Bro som rimmar på tro

Bro som rimmar på tro är ett skulpturalt verk längs Lilla å-promenaden, på ett broräcke med två sidor. Det är en relief av kopior från glömda, kastade eller tappade saker, som hittats i ån. Föremålen är formtagna och gjutna i brons, i fyra olika tekniker, beroende på hårt eller mjukt material.

Turkosfärgat broräcke där man kan se olika figurer i stålstrukturen.
Turkosfärgat broräcke där man kan se olika figurer i stålstrukturen.
Turkosfärgat broräcke där man kan se olika figurer i stålstrukturen.

Ann Sidén om konstverket:

”Nedanför Olaus Petri kyrka finns Bro som rimmar på tro, ett räcke av brons med glömda, kastade eller tappade saker. Konstverket handlar om sopor och gjordes innan avfallssortering i hushållen infördes. Sexåringar på Lillåstrandskolan var sakletare längs åstränderna och dykarklubben Grodorna rensade åbotten på skräp. Snusaskar och cyklar drogs upp, barnen organiserade handel och gjorde allt som toppkillarna i näringslivet gör. En kryckkäpp suboptimerades och värdet steg efter antalet försäljningar.

Föremålen är formtagna och gjutna i brons i fyra olika tekniker, beroende på hårt eller mjukt material. Kvistarna mellan föremålen är fläder, som ännu används som luftkanaler för sandformning i gjuterier. Där finns också tre konsthistoriska referenser att hitta!” Kan du hitta dem?

Så här ser konstverket ut

Ett par i grunden klassiska broräcken med stålgaller i paneler hålls uppe av en stålrörsstruktur på ömse sidor av en betongbro över en liten å. Färgen är skarpt turkosblå. Den centrala panelen mitt uppe på bron har bytts ut mot ett avsnitt där vitt skilda föremål i olika gjutna tekniker fogats samman till ett slags collage. Några av föremålen är en handske, ett gammalt kassettband, flera olika slags flaskor samt en trasig spade. Vi ser även något som liknar en naken Barbiedocka utan hår.

Om konstnären

Ann Sidén utbildade sig till konstnär vid Kuben 1978–1979 och Örebro konstskola 1980–1983. Hennes konstnärskap tog sig olika former och uttryck inom skulptur, rumsliga installationer och performance.

Konstverk: Bro som rimmar på tro

Konstnär: Ann Sidén ”Mamma Knota”

År: 1998

Material: Relief i brons

Placering: Södra Lillåstrand 16 längs Lilla Å-promenaden

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: