Flicka med oljelampa

Konstnären Anna Palm är mest känd för sin porträttkonst, men modellen till Flicka med oljelampa är anonym, i likhet med många andra kvinnliga nakenakter i det offentliga rummet.

Historiskt representerar ofta skulpturer föreställande män namngivna personer med makt medan skulpturer av kvinnor ofta har något anonymt, mytologiskt och naturromantiskt över sig. På så sätt kan skulpturen ses som en spegling av sin tid.

Bronsstaty föreställande flicka med oljelampa. Hon håller i lampan med båda händerna.

Anna Palm växte upp i Arvika och hennes konstnärliga bana började på en modelleringskurs på den lokala Tekniska yrkesskolan. Sedan blev det studier i Stockholm, Köpenhamn och Paris. Efter det reste hon till Italien, där hon kom att stanna i flera år.

Under 1920-talet sökte sig många nordiska konstnärer till Rom och där hittade Palm ett viktigt sammanhang tillsammans med andra kvinnliga konstnärer. Samtidigt hade fascisterna tagit makten i landet och på biennalen i Rom 1926 ställde Anna Palm ut en byst på Mussolini.

Året efter skulpterade hon en porträttbyst av den svenska rösträttskämpen Ellen Hagen och 1928 invigdes Flicka med oljelampa. Vad är det för oljelampa hon bär på och vart är hon på väg?

Så här ser konstverket ut

En skulptur i brons föreställer en naken ung kvinna som bär på en liten oljelampa. Hon håller lampan i brösthöjd och skyddar den väl, nästan ömt, med båda sina händer. Kvinnan är mitt i ett litet nätt steg. Håret är bakåtkammat och blicken kan uppfattas som inåtvänd, sluten, nästan lite drömsk.

Konstverk: Flicka med oljelampa

Konstnär: Anna Palm

År: 1928

Material: Brons

Placering: Södra Grev Rosengatan, vid USÖ, S-huset och Svartån.

Ägare: Region Örebro län

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: