Spiral

Skulpturen Spiral består av en avlång skruvformad båge med en mindre och en större ände. Med sina skiftande former ger den intryck av både tyngd, spänst och rörelse. Var tycker du det ser ut som att spiralrörelsen börjar och slutar? Vilket håll kommer den från och vilken ände är slutpunkten?

Aluminiumspiral.

Genom att långsamt sätta ihop och forma långa korvar av stengodslera skulpterar Eva Hild stora tunna former som slipas och bränns i keramikugn för att bli hårda och beständiga. Den här skulpturen är gjord i aluminium, ett material som möjliggör för henne att jobba ännu större än vad som är möjligt i lera.

Hilds abstrakta skulpturkroppar liknar inte människans kropp, men genom att se uppspända, avslappande, öppna, slutna, lätta, tunga, tomma eller sammandragna ut så kan de ändå väcka associationer till fysiska och psykiska tillstånd hos oss själva. Så här skriver Hild om sin konst:

Erfarenheter i mitt liv ger mig känslor som jag gestaltar i de tunna, skalformiga volymerna. Rörelse, drag och starka krafter. Formerna vränger och kränger. Tomrummet är lika mycket en del av skulpturen som den fasta materian; luftvolymen dras in i skulpturen. Kroppar där närvaro och frånvaro möts.

Om konstnären

Eva Hild (f. 1966) är keramiker och skulptör från Lidköping och utbildad på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Hennes konstnärskap har hyllats i New York Times och hon finns representerad på Nationalmuseum.

Så här ser konstverket ut

På en 50 cm hög cementsockel, stor som en enkelsäng, ligger en svartmålad metallskulptur. Konstverkets ena del kan liknas vid en sugkopp som sugit sig fast i cementsockeln. Från sugkoppen sträcker sig en skruvad del, skruvad som en isborr i en båge över cementsockeln för att slutligen luta sitt huvud utan ansikte, lätt mot sockeln.

Konstverk: Spiral

Konstnär: Eva Hild

År: 2019

Material: Målad aluminium

Placering: Innergården till kvarteret Tunnbindaren

Ägare: Örebrobostäder AB

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: