Arbetet

Vad berättar den offentliga konsten? Vad skildras och hur? I början av 1900-talet stod en riddarskulptur utanför det dåvarande sparbankshuset och bjöd in till fantasier om gångna tiders ädlingar och äventyr. Men hovintendenten Gustaf Lindgren var inte nöjd med utsmyckningen av platsen, och 1906 byttes den ut mot en skulptur gjord av Theodor Lundberg. När Sparbanken flyttade till Drottninggatan följde Lundbergs skulptur med och nu står den på innergården intill Nikolaikyrkan.

Bronsskulptur föreställande en man

Den nya skulpturen hade ett mycket mer samtida och verklighetsnära motiv. Den visar en man med en spade. Vi får inte se honom gräva men den muskulösa överkroppen är avklädd, som om han blivit både vältränad och varm av fysiskt arbete. Skulpturen heter Arbetet, vilket kanske kan vara lite förvånande i och med att den inte gestaltar något arbetsmoment. I stället kan vi kanske tolka mannen och spaden som representanter för det arbete de allra flesta av oss måste utföra till vardags.

Mannens hållning och uppsyn är stolt och skulpturen kan ses som en hyllning till både det fysiska arbete som krävdes för att samhället vid förra sekelskiftet skulle fungera och utvecklas och till de arbetare vars lott det var att utföra det arbetet. Kan du känna igen dig i mannens stolthet? Vad spelar det för roll att det är just en man som gjorts till arbetets representant? Är det viktigt vilken sorts arbete som lyfts fram?

Om konstnären

Theodor Lundberg föddes 1852 och dog 1926. Han var framgångsrik som skulptör och blev både professor och direktör på Konstakademien. Hans konstnärliga produktion rymmer både framstående historiska personer och naturromantiska framställningar som Gosse lekande med svan och Lek vid stranden.

Hur ser konstverket ut?

Skulptur i brons. En man med en spade står på en meterhög sockel. Det kraftiga håret är tillbakastruket, den bara överkroppen är muskulös. Han bär grova byxor och i midjan en livrem. På fötterna har han skor med tunna sulor. Hans ena hand håller i spadens handtag, den andra handen ligger knuten ovanpå. Spadens blad vilar mellan skorna.

Konstverk: Arbetet

Konstnär: Theodor Lundberg

År: 1906

Material: Brons

Placering: F.d. Sparbankens innergård mot Nikolaigatan.

Ägare:

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: