Banc Public

I Henry Allards park står flera parkbänkar, men en av dem skiljer sig från mängden. Det är den franske konstnären Lilian Bourgeats skulptur Banc Public. Den är två och en halv gånger större än andra parkbänkar av samma modell. Samtidigt gör den dig två och en halv gånger mindre än du brukar vara i förhållande till en parkbänk. ”Killevippen”, som Astrid Lindgrens Bertil skulle sagt.

Jättestor grön parkbänk där det sitter två personer.

Vardagliga scenarier och ting förefaller plötsligt ovana och underliga när perspektiven förändras. Hur känns det att sitta på bänken?

”Banc public” är franska för parkbänk, men en mer bokstavlig översättning skulle kunna vara ”offentlig bänk”. Konstverket kan betraktas som en kommentar kring det offentliga rummet och vem som får ta plats här. Vilka är det offentliga rummet till för och vad får plats i den offentliga konsten? Ett sätt att tolka verket är att se det som ett monument över allmänhetens och den ”lilla människans” plats i dessa sammanhang.

Vid Järntorget ett stenkast bort tornar den drygt hundra år gamla statyn över Karl XIV Johan upp sig högt över oss åskådare. Bourgeats bänk är gjord i ungefär samma skala, men hans verk ger inte plats åt utvalda högheter utan åt oss: allmänheten. Bänken är till för att interagera med och om vi sätter oss på den så hamnar vi rent fysiskt i konstens centrum. Skulpturen går på så sätt att se som en uppmaning åt oss alla att använda det gemensamma offentliga rummet och göra det till vårt.

Om konstnären

Lilian Bourgeat föddes 1970 i Saint-Claude. Han bor och arbetar i Dijon. Bourgeat arbetar genomgående med förstorade versioner av vardagsföremål. Banc Public placerades i Örebro under OpenArt 2015 och köptes sedan in som ett permanent konstverk.

Konstverk: Banc Public

Konstnär: Lilian Bourgeat

År: 2015

Material: Trä, stål

Placering: Henry Allards park

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: