Bysantisk häst

Mitt på torget finns en bronsstaty föreställande en av de Bysantinska hästarna, gjuten på Herman Bergmans konstgjuteri i Stockholm 1997. Denna häst erinrar om att det i kvarteret funnits en skjutsstation och ett hyrkuskverk.

De bysantinska hästarna, Konstantinopelhästarna eller de venetianska hästarna, är skulpturer av fyra hästar, som har sitt ursprung i antikens Rom.

Skulpturerna dateras till någon gång mellan 300-talet före och 300-talet efter Kristus. De kom på 1200-talet som krigsbyte från Konstantinopel till Venedig, och kan ha kommit till den bysantinska huvudstaden under Konstantin den stores tid från någon triumfbåge i Rom. Det anses att venetianarna stal skulpturerna i hippodromen i Konstantinopel, möjligen 1204 eller något senare i samband med det fjärde korståget.

I Markuskyrkan i Venedig står de fyra hästarna på en balustrad ovanför kyrkans entré som fasadprydnader sedan mitten av 1200-talet. Numera är det fyra kopior som står utomhus, medan originalen står inomhus i kyrkan. Hästarna skiljer sig åt i detaljer som kroppsställning och muskulatur samt uttryck för olika ålder och temperament.

Napoleon I tog hästarna som krigsbyte från Venedig 1797 och lät sätta upp dem på den triumfbåge vid Arc de Triomphe de Carrousel i Paris som byggdes till hans ära. Efter Napoleons fall bestämdes vid Wienkongressen att skulpturerna skulle lämnas tillbaka till Venedig.

Bergmans konstgjuteri gjorde flera kopior av de kopior som fanns på Glyptoteket i Köpenhamn – bland annat alltså denna för Stallbacken i Örebro.

Häst i brons på torg.

Konstverk: Bysantisk häst

Konstnär: Okänd

År: 1997

Material: Brons

Placering: Kungsgatan 1

Ägare: Henry Ståhl fastigheter

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: