Fågeltempel

Torsten Molander heter en skulptör som bor och arbetar i Glanshammar norr om Örebro. Han började sin konstnärliga bana på Örebro konstskola. Detta följdes av studier på Gerlesborgsskolan i Stockholm och Valands konsthögskola i Göteborg. Hans främst motiv är djur och kanske framför allt gorillor.

På en hög sockel av granit sitter en liten gorilla på huk med de långa armarna i knät och tittar ut över parken. Bakom den på samma sockel står två trutar uppflugna. Trutarna
På en hög sockel av granit sitter en liten gorilla på huk med de långa armarna i knät och tittar ut över parken. Bakom den på samma sockel står två trutar uppflugna. Trutarna

Fågeltempel består av en stor sockel i granit och på den sitter en gorilla som heter Naomi. Naomi bor på Kolmården och dit har Torsten Molander åkt i över femton år för att teckna av henne och hennes släktningar. Hemma i ateljén bildar teckningarna utgångspunkt för Molanders skulpturer.

Naturreservatet Oset-Rynningeviken ligger mitt i ett stort flyttstråk för fåglar som ska norr- eller söderut genom Sverige och är mycket populärt bland fågelskådare. Inte så konstigt då att två trutar flankerar gorillan som om de vore hennes Hugin och Munin uppe på fågeltemplets platå.

Naomi är gjord i en blandning av krossad diabassten och betong. Trutarna är gjorda i vit marmor från Glanshammar och har bronsnäbbar och bronsben. Själva sockeln är gjord i granit. Den är 4,75 hög och väger 28 ton. Området är sank gammal sjöbotten så sockeln var tvungen att pålas 12 meter ner till urberget för att stå stadigt. En av trutarna ser ut att viska något i Naomis öra. Vad tror du den säger?

Om du tagit Lilla Å-promenaden inifrån stan kan du fortsätta ut till Naturens hus där du kan se en liten lom i vattnet som också den är gjord av Molander. Går du sedan vidare till Svartån står en till trut högt uppe på en pelare vid grillplatsen och tittar ut mot hamninloppet.

Så här ser konstverket ut

På en hög sockel av granit sitter en liten gorilla på huk med de långa armarna i knät och tittar ut över parken. Bakom den på samma sockel står två trutar uppflugna. Trutarna är nästan lika stora som gorillan. Den ena av dem böjer sig framåt med näbben i höjd med apans öra, som att den kanske viskade något i det. Gorillans kroppsspråk och ansiktsuttryck är mångtydigt. Vid en första anblick är det lätt att uppfatta den som sorgsen. Kanske filosoferar eller mediterar den?

Konstverk: Fågeltempel

Konstnär: Torsten Molander

År: 1998

Material: Brons, diabasbetong, marmor och bjärlövsgranit

Placering: Oset och Rynningevikens naturreservat

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: