Den blå himmelsängen

Den blå himmelsängen är till för ”att sitta på, att vila på, att tänka på, att mysa på, att pusta ut på, att fika på, att bara vara på… mitt i naturen”, som konstnären Ingela Agger uttrycker det.

En snickrad sittmöbel i ljusblått trä placerad på ett fält. Fundamentet är tre-fyra meter lång och ett par decimeter hög.

På en vanlig himmelsäng brukar en baldakin – ett tak av tyg – få vara stand in för den verkliga himlen. I Ingela Aggers version har sängen blivit en schäslong av trä. Sängen är målad i en himmelsblå nyans och istället för en sänghimmel så kan den som sätter eller lägger sig där titta upp på den riktiga himlen.

Du kan sätta dig i himmelsängen från två olika håll och längst upp på det dubbla ryggstödet sitter en silhuett av ett huvud i plåt. Hela ”sängen” bildar både en jättestor sockel till det lilla huvudet och en skulptural form i sin egen rätt.

Konstverket var en gåva till Naturens hus 10-årsjubileum från Naturskyddsföreningen, Hopajola och Studiefrämjandet.

Om konstnären

Ingela Agger (f. 1950) lever och verkar utanför Östansjö söder om Örebro.

Så här ser konstverket ut

En snickrad sittmöbel i ljusblått trä är placerad på ett fält. Fundamentet, som också är sittytan, kan liknas vid en tröskel som är ungefär tre-fyra meter lång och ett par decimeter hög. Det asymmetriska ryggstödet är ungefär hälften så högt som sittbrädans längd och placerat till höger om dess mitt.

De sittplatser som skapas på ömse sidor blir på så sätt olika stora. På högersidan är sittytan kort och ryggstödet rakt som på en vanlig stol. På vänstersidan är sittytan dubbelt så lång medan ryggstödet har en konkav form som sluttar mjukt uppåt. På ryggstödets topp står ett brunt silhuetthuvud.

Konstverk: Den blå himmelsängen

Konstnär: Ingela Agger

År: 2016

Material: Trä, färg, plåt

Placering: Naturens hus, Oset

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: