Romeo och Julia

Romeo och Julia – kan det vara världens mest kända teaterpjäs? William Shakespeares tragedi berättar om ung kärlek mot alla odds och Eric Grates skulptur gestaltar pjäsens två huvudpersoner. Eller visar skulpturen snarare två skådespelare som spelar huvudrollerna på en liten scen?

Särskilt mannen är framställd i en tydligt teatralisk pose samtidigt som bådas kroppar har barnlika drag, kanske för att antyda ett avstånd mellan teaterns larger-than-life-dramatik och skådespelarens egna liv och jag. Vad tänker du när du ser på Grates figurer?

Två figurer i brons - en man med bred hatt och en kvinna med tofs och kjol.

Eric Grate var en skulptör som levde mellan 1896 och 1983. Han kom att bli en dignitär inom det svenska konstlivet och var bland annat ledamot i Konstakademien, Statens konstråd och Thielska galleriets styrelse.

Efter sina studier på Kungl. Konsthögskolan kring 1920-talets början spenderade Grate mycket tid på kontinenten där han influerades av både klassisk skulpturkonst och tidens modernistiska konstströmningar som kubism och surrealism. Han bodde nio år i Paris, där han bland annat umgicks med andra svenska konstnärer som Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald, Nils Dardel och Otte Sköld.

Hur kom det sig då att Romeo och Julia köptes in till Stadsparken år 2000, när konstnären varit död i närmare tjugo år? Gösta Johansson, som tidigare varit sekreterare i Örebro läns Trädgårdsaktiebolag, har berättat att bolaget fick ett erbjudande från konstgjuteriet där man fortfarande hade kvar gjutformen och därför kunde producera en kopia av verket.

Så här ser konstverket ut

Detta är en liten skulptur. De två gestalterna i brons är ungefär meterhöga medan sockeln de står på åtminstone är en och en halv gånger hög. Vid första anblicken liknar gestalterna två barn.

Romeo bär en skjorta med stor krage och platt hatt med vida brätten. Han står något bredbent med ena armen framsträckt och öppen mun.

Julia som står intill honom är barfota och bär en knälång volangkjol. Hon är mitt i en rörelse. Ena foten har lättat från golvet och motsatt arm hålls utsträckt. Den långa hästsvansen flyger åt sidan av vinddraget. Hennes ansiktsdrag antyds bara.

Konstverk: Romeo och Julia

Konstnär: Eric Grate

År: 2000

Material: Brons

Placering: Magnolialunden i Stadsparken.

Ägare: Örebro läns trädgårdsaktiebolag

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: