Lilla Å-promenaden

I den norra delen av staden går Lilla Å-promenaden, ett spännande promenad- och cykelstråk på cirka fyra kilometer med skulpturer längs Lillån.

Stråket börjar i Holmen och mynnar ut vid Naturens hus i naturreservatet Oset-Rynningeviken. Längs stråket kan du njuta av tio skulpturer, ett konsthus och ett permanent ljusverk. Alla med temat människa – natur.

Fascineras under kvällstid av den unika ljussättning som är gjord mellan Åkulleparken och Ulla Billquists park och som vunnit Svenska Ljuspriset. Cykla eller promenera hela eller delar av stråket. Stanna till och låt dig beröras och inspireras av de olika skulpturerna.

Längs Lilla Å-promenaden finns tolv skulpturplatser

Skriv gärna ut denna beskrivning och ta med på din promenad.

1) Blått ljus – Mikael Richter

Ljusinstallation som består av 4.70 meter höga rör med ett blått ljus i toppen. Rören står i rader och bildar ett rutmönster i en dunge med träd som växer vilt. Hemlighetsfull blir hela dungen blå om kvällen.

Mikael Richter är en konstnär som kommer från Västerås, men bor i Stockholm. Han jobbar mycket med kommunikation i sin konst och säger att han gör glad konst. Han iscensätter idéer i olika material på ett utmanande sätt.
Fadderklass: Holmens skola

2) Backdoor – James Bates

En murad vägg med hål i som fönsterluckor som står öppna på olika sätt/olika vinklar. Gjord i danskt, slaget tegel.

James Bates är en engelsk skulptör som har vuxit upp i industristaden Birmingham, England. Backdoor är ett minne av alla de engelska industrier i tegel som han växte upp med som ung grabb. Känslan är industri, masugn. Ett fint verk i sitt slag.
Fadderklass: Holmens skola

3) Lilla regnet – Johan Ledung

Lilla regnet är gjord av en målare från Örebro som heter Johan Ledung. Han fascinerades av sina flickors barnteckningar som han hittade när han resande ett förråd. De hade målat blå moln och då tänkte han – det är nog sant, de är nog blå och utifrån det gjorde han ett litet lokalt regnväder i brons som står på sina regnstrålar.

Johan Ledung, bosatt i Örebro, är målare och skapar poetiska verk. Fadderklass: Karl Johans skola.

Här passerar du sedan under järnvägen och vägen via en tunnel. Håll därefter höger och följ ån för att komma till nästa skulptur.

4) Ljus vid liten Å – Ronny Andersson

Ljusinstallation som följer årstiderna och tänds och släcks när stadens lampor på gator och lampor tänds och släcks. Cirka en kilometer långt.

Detta konstverk har tyvärr nått sin tekniska livslängd och inte kommer att tändas igen.

Ljusskulptör Ronny Andersson bor i Örebro och kan "allt" om ljus. Han jobbar med att ljussätta opera (bl.a. Opera på Skäret), teater, dans och rock-opera. Han är också känd för att ljussätta arrangemanget "Helga natt" och St. Nicolai kyrka.

5) Åkullens väktare – Uta Jacobs

Åkullens väktare består av röd och grå granit som hon har slipat och format i former av vatten och djur och asketiskt vackra stenbänkar. Ligger vid denna park med naturliga bergsformationer.

Uta Jacobs, har stor erfarenhet av att arbeta med konst i parkmiljöer. Hon kommer från Eskilstunatrakten.

6) Bro – Ann Sidén

Bro är gjord av Örebrokonstnären Ann Sidén som är skulptör och performanceartist. Hon arbetar med kommunicerande verk. När hon skapade Bro ställde hon sig frågan "Vad har människor tappat från bron i ån?". Dykare, tillsammans med fadderklassen plockade upp alla föremål som man hittade i vattnet under bron.

Nycklar, flaskor, vantar, en barbiedocka, ett hjulnav från en bil m.m. Därefter byggde hon upp fyra räcksektioner med föremålen som hon dessförinnan tagit form på och gjutit i brons. Ett fantastiskt fint verk som är gjort specifikt till just denna plats.

7) Skulptur till Ulla – Börje Wahlström

Skulpturen ligger i Ulla Billquists park och är gjord av Börje Walström från Årjäng i Dalsland. Han har arbetat som skulptör och målare i 35 år och arbetar oftast i sten. Börje Wahlström inspirerades av platsen, som tidigare var en folkpark och att Ulla Billquist som barn vistades i dessa kvarter.

Han skapade en parafras på en liten paviljong i form av en scen i sten. En paviljong som han tänkte sig skulle ha kunnat varit där och som Ulla skulle ha kunnat sjungit från.

Till minne av Ulla Billquist är scenen endast för en enda människa och man kan gå in i den och tänka på Ulla eller varför inte sjunga en trudelutt. Paviljongen är upplyst på kvällarna och står under två enorma kastanjer i parken.

8) Lux – Karin Kjellson

Interaktiv utställningspaviljong Lux där flanören själv kan trycka på en blå knapp och på så sätt lysa upp och se utställningen inne i huset. Ett nytt sätt att visa konst!

9) Kyssen – Monika Larsen Dennis

"Kyssen" är något så ovanligt som en interaktiv kysskulptur. Monika Larsen Dennis har i denna skulptur utgått från den franska skulptören Rodins klassiska 1800-tals skulptur "Kyssen" som föreställer ett ungt par som sitter tätt sammanslingrade i en kyss. I vit marmor har hon arbetat fram mellanrumsformen mellan kropparna. När två människor sätter sig till rätta i den här skulpturen uppstår en kyss, då blir den synlig.

Monika Larsen Dennis bor i Malmö och jobbar ofta utifrån temat relationer som hon beskriver på olika sätt i olika material.

Skulpturen har haft en provisorisk placering vid Grenadjärvallen. Nu har den flyttats därifrån för att placeras på sin rätta plats vid en ny gång- och cykelväg på andra sidan ån. I samband därmed kommer den att rengöras. Till sommaren 2009 invigs den nya skulpturplatsen.

10) Mellan två vatten – Anna Carlsson Korneev

Består av två skulpturer som man passerar igenom, en på vardera sida stigen. Den ena är rund och den andra har en fördjupning som gör att de ser ut att vara formade av varandra. Den ena skulpturen är gjord av blå sten som heter labrador och kommer från Larvik i Norge. Den är blankpolerad och väldigt vacker med sina stora kristaller. Det är härligt att stryka en hand över den.

Den andra skulpturen är gjord i marmor från Glanshammars marmorbrott och är skulpterad som om vatten hade gjort den. Denna marmor är mycket hård i jämförelse t.ex. med Italiensk karraramarmor som är mycket, mycket mjuk.

Ann Carlsson Korneev kommer från Fjällbacka i Bohuslän och är en konstnär som låter stenen tala sitt eget språk. Hon arbetar med stenen och tar fram den form hon vill ha på ett poetiskt sätt.

11) Mellan slump och nödvändighet – Stefan Rydéen

Mellan slump och nödvändighet är en människa gjord i brons som sitter ned på en form som är gjord i betong. Nästan som om han satt på ett isflak. Relationen till den sittande människans hand är central här. Han tittar i handen och har hittat något. Han är nyfiken. Vad är en människa, vad är ett liv?

Stefan Rydeen är initiativtagare till Lilla Å-promenaden. Målare och skulptör som bor i Örebro sedan många år. Arbetar med hela spektrat från skulptur, måleri till rena idéer. Bland annat ett stort skulpturprojekt inom Svenska kyrkan.

12) Fågeltempel – Torsten Molander

Torsten Molander är skulptör och bor i Glanshammar utanför Örebro. Han har under många år intresserat sig för djur och specifikt fåglar och gorillor. Fågeltempel består av en stor sockel i granit och på den sitter en gorilla med sällskap av två trutar. Den ena truten viskar något i gorillans öra, vad får du själv föreställa dig.

Gorillan som sitter på stenen heter Naomi och Torsten har under många år tecknat och skulpterat i Kolmårdens djurpark. Naomi är gjord i en blandning av krossad diabassten och betong. Trutarna är gjord i vit marmor från Glanshammar och har bronsnäbbar och bronsben. Själva sockeln är gjord i granit och är 4,75 hög och väger 28 ton. Området är gammal sjöbotten och sankt, därför är den pålad 12 meter ner till urberget.

Skulpturen är en underbar uppenbarelse när man ser den på håll. Observera att det är den sista stora skulpturen. Härifrån fortsätter du till Naturens hus där Lilla Å-promenaden slutar. Där kan du se en liten fågel i vattnet som Torsten har gjort även den. Går du sedan vidare till Svartån står där ytterligare en trut och tittar ut mot hamninloppet vid grillplatsen högt uppe på en pelare. Den har just landat och spejar ut mot alla båtar.

Konstpaviljongen Lux

Paviljong Lux är en interaktiv konstpaviljong som ligger vid Lillå strand, längs ån nedanför Ulla Billquists park och bostadskvarteret Ulla. Paviljongen kan tändas upp utifrån av förbipasserande oavsett tid på dygnet och har god insyn vilket gör att utställningar inuti kan upplevas närhelst lusten faller på.

Arkitektelever från en internationell avgångsklass på Chalmers Arkitekthögskola i Göteborg fick uppdraget att tolka Stefan Rydéens idé. Det vinnande förslaget ritades av Karin Kjellson.

Vad händer på Lux?

I paviljongen pågår ständiga aktiviteter och utställningar. Konstföreningen Bunkern driver paviljong Lux på uppdrag av Örebro konsthall.

Verksamma konstnärer inbjuds att ställa ut på Lux. Elever från Örebro konstskola ställer också ut. Varje år anordnas även "Knapptryckarnas egen vårsalong". Den bygger på knapptryckarnas (d.v.s. vem som helst som är intresserad) egna bilder, teckningar/akvareller.

Kortfakta Lux

Idé: Stefan Rydéen
Ritat av: Karin Kjellson, arkitekt
Samarbete: Chalmers arkitekthögskola
Byggt av: Tullängsskolans olika bygg- och entreprenadprogram tillsammans med 23 lokala företag
Fadderklass: Lillåstrandskolan 5 A

Så här tar du dig till Lilla Å-promenaden

Lilla Å-promenaden börjar vid cykelvägen precis vid gång- och cykelbron över till Eurostop i området Holmen. Den följer längs ån och slutar vid Naturens hus.

Enklast är att ta buss nr. 1, 2 eller 10 mot Lundby och hoppa av vid hållplats Stångjärnsgatan. Ett alternativ är att ta buss nr. 5 eller 7 mot Hovsta resp. Lillån och hoppa av vid Bromsplan på Norr för att hamna mellan skulptur 5 och 6. Buss nr. 22 går till Naturens hus. Cykel är ett bra alternativ.

Busstider och linjedragning finns på Länstrafikens webbplats

Senast uppdaterad:

Publicerad: