3 sånglinjer, 2 träd, 1 å och allas röster

Vad är sånglinjer? I de australiska aboriginernas skapelsemyter är det namnet på viktiga färdleder.

Den engelske författaren Bruce Chatwin gjorde begreppet världskänt 1987 genom sin bästsäljande bok The Songlines. Enligt honom berättar myterna om totemvarelser som skapade världen genom att vandra över den australiska kontinenten och sjunga namnen på alla djur och allt i landskapet som de stötte på.

Trädcäk under ett kastanjeträd.

Inspirerade av Chatwin och de aboriginska myterna har konstgruppen Raketa inlett ett konstnärligt utforskande av det nya Kulturkvarteret. ”Vad berättar en plats? En rörelse i staden? Vad sjunger den svarta ån? Vad finns under ytan?” Sådana frågor vill konstnärsgruppen Raketa undersöka med hjälp av promenader, samtal, körsång, ljud- och ljuskonst!

3 sånglinjer

En del av experimentet består av en serie promenader – ”sånglinjer” – till Kulturkvarteret. Med hjälp av en guide utforskar deltagarna stadsrummet. Under promenaderna samlas intryck, tankar och ord in. Vissa ord väljs sedan ut för att ingå i ett specialkomponerat körverk!

2 träd & 1 å

Vid två gamla träd – en hästkastanj vid ingången från Fabriksgatan och en pil vid Svartån – finns trädäck att sätta sig på. Under trädäcket vid ån finns elektronisk utrustning som tar upp och bearbetar ljud ur vattnet. Vid pilen kan du sedan lyssna på Svartåns ”röst” som ett ständigt föränderligt ackord och vid hästkastanjen kan du känna ”rösten” som vibrationer. Sånglinjernas samtal har också satt spår i Svartån genom ett utvalt ord som projiceras på vattenytan.

Allas röster

Med start vid invigningen 2022 ges varje år en konsert med ett körverk sprunget ur insamlade ljud från Svartån och ord från sånglinjepromenaderna. Kom och lyssna!

Så här ser konstverket ut

20 kvadratmeter stort trädäck i sitthöjd, byggt med virke i olika dimensioner. Trädäckets kant är sågad i en vågrörelse som följs av en sockel ner mot marken i roströd plåt. I trädäcket har ett runt hål kantat med roströd plåt fått ge plats åt ett gammalt stort kastanjeträd.

Konstverk: 3 sånglinjer, 2 träd, 1 å och allas röster

Konstnär: R A K E T A

År: 2022

Material: Guidade promenader, trädäck och ljudutrustning, gobo-belysning och ett körverk att framföras årligen

Placering: Kulturgården, utanför Örebro konsthall och Kulturkvarteret

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: