Vattentornet Svampen

Vattentornet Svampen invigdes i maj 1958. Sedan dess har Svampen varit ett av våra allra populäraste besöksmål i Örebro.

Bild på vattentornet Svampen. Vattentornet har vita och gråa upprättstående ränder som skapar ett mönster - varannan vit, varannan grå.

Under Svampens levnad har cirka 9 miljoner människor fått möjligheten att se Örebro från ovan. Världens mest besökta vattentorn?

Vattentornet Svampen i Örebro började byggas 1955. Efter nästan tre år, invigdes den och blev en av Sveriges mest välkända byggnader. Det kostade 3,7 miljoner kronor att bygga det 58 meter höga vattentornet, vilket var väldigt mycket pengar på den tiden.

Arkitekten hette Sune Lindström och arbetade i Stockholm på ett företag som hette AB Vattenbyggnadsbyrån. När Svampen byggdes började man med hatten nere på marken och hissade den, allt eftersom foten byggdes högre och högre, upp i skyn.

Öppettider

För tornet och restaurangen hittar du på Svampen Konferens & Restaurangs webbplats.

Svampen har alltid varit öppen för besökare på sommaren och många människor har åkt upp och tittat på den vackra utsikten genom åren. En person som blev väldigt förtjust i Svampen var prins Feisal. Han såg Svampen i en vattentornskatalog och tyckte att den var så fin att han beslöt bygga en kopia av den i sin hemstad, Riyadh i Saudiarabien.

Används Svampen fortfarande som vattentorn?

Svampen används fortfarande som vattentorn och innehåller 9 miljoner = 9 000 000 liter vatten! Vattnet pumpas upp i Svampen och finns i bassänger uppe i hatten. Vattnet rinner sedan ut till örebroarna genom ledningar i Svampens fot.

Varje natt fylls Svampen med vatten så att det ska räcka till när örebroarna vaknar och duschar, äter frukost, går på toaletten och borstar tänderna. Under dagen töms tornet på mycket vatten för att sedan fyllas på igen på eftermiddagen och kvällen. Alla måste ju ha vatten när de kommer hem från skolan och jobbet och ska laga mat, diska och tvätta.

Varför behövs vattentorn?

Svampen fungerar alltså som ett sorts vattenlager, en vattenreservoar. Om det skulle börja brinna, bli stopp eller en läcka i vattenledningarna då är det bra att vi har mycket vatten samlat i Svampen. Svampens viktigaste uppgift är ändå att se till att vattnet rinner ut till alla hus i Örebro.

I och med att Svampen är så hög bildas ett vattentryck. Vattentrycket gör att vattnet får sådan fart när det rinner ner från Svampen, att det orkar "rinna uppåt" i husen. Ju högre vattentorn, desto högre orkar vattnet trycka sig upp i husen. Detta kallas kommunicerande kärl, alltså kärl som kommunicerar eller "pratar" med varandra.

Örebro växer och bygger Lyra

Sedan Svampen togs i bruk 1958 har Örebros befolkning mer än fördubblats. Örebro fortsätter att växa snabbt och därför måste tillgången till dricksvatten öka. Som en del i att trygga den växande stadens framtida vattenförsörjning bygger Örebro kommun en ny större vattenreservoar i Adolfsberg i södra Örebro. Den nya vattenreservoaren, Lyra, planeras vara i full drift 2024. Svampen har en fortsatt viktig roll att fylla för Örebro som arkitektoniskt landmärke och symbol för Örebro.

Mer om Örebros nya vattenreservoar Lyra hittar du på webbplatsen för Bygg Örebro.

Senast uppdaterad:

Publicerad: