Fåglarna från OZet

Oset ligger ett stenkast från förskolan Norrstjärnan. Varje år kommer mängder av flyttfåglar tillbaka till Oset och Rynningeviken från Asien, Afrika, Sydamerika eller södra Europa. Den lilla silvertärnan kommer så långväga ifrån som Antarktis. I L. Frank Baums bok och i musikalen med Judy Garland är Oz ett avlägset magiskt land dit man kan slungas av en tornado.

Grön fågel mot blå vägg
Grön trollslända mot blå vägg
Röda och rosa fåglar mot gul eller rosa vägg

I Maria Bajts konstnärliga gestaltning är det som att Oset och Oz smält samman till en plats. Därifrån kommer fantastiska flyttfåglar som fyller korridorerna på förskolan. Fåglarna har lånat drag från andra djur: En kanadagås har fått giraffhuvud medan enkelbeckasinen har fått leopardsvans. Deras silhuetter dyker upp på väggarna, täckta av färgglada mönster som ser ut att komma från päls och djurhud.

Korridorerna som ligger på varsin sida om förskolans matsal bildar också som ett mikrokosmos eller en kompass för fåglarnas resor från norr till söder och tillbaka. I den korridor som vetter norrut är färgerna kallt blå medan den södra korridoren är målad i varmare gula och rosa toner. På golvet har fantasidjuren lämnat fotavtryck i form av pallar som både stora och små människor kan sitta på.

Verket vill bjuda in till förundran, både över traktens flyttfåglar och över sagoberättandets världar. Vilka djur finns i din fantasivärld?

Så här ser konstverket ut

På förskolan Norrstjärnan är väggarna målade i starka och varierande färger. Nyanserna växlar mellan varma och kalla. Ett antal fågelsilhuetter som ser ut att vara utsågade ur platta träskivor pryder väggarna. Även fåglarna är målade i många olika färger och mönster. De är gestaltade i rörelse och placerade så att de ger intrycket av att flyga fram över väggarna.

Vid en närmare titt syns hur de på ett fantasifullt sätt lånat drag av andra djur. En orange fågel har försetts med giraffhuvud. En blåprickig fågel har fått en trollsländas dubbla vingar. På golven står pallar i form av fotavtryck.

Om konstnären

Maria Bajt är bosatt i Berlin och Stockholm och är verksam konstnär både i Sverige och internationellt. Hon är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och Faculty of Fine Arts i Chiangmai, Thailand.

Konstverk: Fåglarna från OZet

Konstnär: Maria Bajt

År: 2020

Material: Trä, textil och akrylatfärg

Placering: Inomhus på förskolan Norrstjärnan, Höglundagatan 100

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: