Piece of mind

En vit kil i den grå plattsättningen pekar bort från Änglandaskolans matsalsfönster. En röd och flera svarta rundlar bildar ett oregelbundet mönster i kilformen. Runt den röda cirkeln kan man sitta och när det är mörkt ute är platsen upplyst av ett specialkomponerat ljus.

Runda svarta cirklar och ljussken i rött, blått och gult avspeglas mot stenbeklädd yta.

”Peace of mind” betyder sinnesro och Kristina Matousch och Anders Soidre har haft ambitionen att skapa en plats där vi i lugn och ro får ta en paus. ”Piece of mind”, som konstnärerna kallar sitt verk, kanske skulle kunna översättas som en bit av ett sinne, eller en bit av en tanke, en uppfattning, ett intellekt eller en mentalitet.

Piece of mind är tänkt att vara ”ett utsnitt” från ett abstrakt tänkande som det går att se många olika motiv i. Månens yta, kratrar, planeter, en trekantig ostskiva med hål i och en cirkelmall finns alla med som referenser. Vad ser, känner och tänker du?

Så här ser konstverket ut

När kvällsmörkret faller framträder en ljussättning på en triangelformad vit form i på Änglandaskolans skolgård. Inuti triangeln syns flera olika fält i skarpa neonliknande nyanser av rött, grönt, gult, blått, lila och rosa. Ovanpå några av färgfälten avtecknar sig svarta rundlar. Ungefär mitt i triangeln står fyra bänkar placerade i cirkelform. Mellan dessa syns en röd rundel. Färgfälten kommer från lyktstolpar som var och en av har försetts med armaturer som bär upp ett antal LED-lampor i olika färger.

Konstverk: Piece of mind

Konstnär: Kristina Matousch, Anders Soidre

År: 2019

Material: Marksten, gummiasfalt, träbänkar, LED-armaturer, stolpar

Placering: Änglandaskolan

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: