Bee there

Konstnären Johan Paalzow bor och arbetar i Stockholm, men en gång i tiden har han gått på Örebro konstskola och har sedan gått Konstfack i Stockholm.

Hans färgstarka skulpturer ses ofta i det offentliga rummet i material som plast och aluminium. 2013 deltog han i OpenArt med två skulpturala gatlyktor som placerades på Gamla gatan. Paalzows skulpturer är ofta gjorda av syntetiska, industriella material som får möta former och motiv hämtade från naturen. På Gamla gatan hänger plastblommor och bikupor från barkskrovliga aluminiumstammar.

Så här säger han själv om ”Bee there”:

”Som konststudent vid Örebro Konstskola samlade jag bin som hade dött under vintern. Jag ville att de skulle flyga igen. Jag blev vän med flera biodlare runt Hjälmaren. Att 17 år senare återvända med dessa tankar i minnet sluter inte bara en cirkel utan ger mig en chans att avsluta det jag en gång påbörjade.”

Bee there – Betyder det ”bi där”, eller att vara där - som i att vara där för någon? När det är mörkt är lamporna där för oss och gör gatan trygg och inbjudande och betraktaren lockas kanske som ett bi till kuporna och blommorna. Konstverket är också en sittmöbel där vi kan mötas och samtala om livets små och stora frågor.

Gatlampa som föreställer en grön blomma
Gatlampa som föreställer en gul blomma

Så här ser konstverket ut

På Gamla gatan möter vi två fantasifulla gatlyktor med skärmar i form av blommor och bikupor i färgglad plast. De har inte skapats för att vara naturtrogna och smälta in i miljön utan sticker ut ordentligt mot omgivningen med bulliga och lekfullt plastiga former. Varje stolpe har formen av ett träd vars topp delar sig i en klyka med två grenar. Den ena tyngs nedåt av bikupan medan den andra med blomman strävar uppåt. Trädstammarna i aluminium är avgjutningar.

Konstverk: Bee there

Konstnär: Johan Paalzow

År: 2014

Material: Ljuskonst, aluminium, trä och polyester.

Placering: Gamla gatan

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: