Örebro Variations/Örebrovariationer

Skulle du vilja gå några hundra meter i någon annans skor? Det kan du göra genom Tania Ruiz Gutiérrez konstverk Örebro Variations, eller Örebrovariationer som det heter på svenska.

Börja vid Centralstationen, närmare bestämt vid busshållplats E. Där finns ett anslag med information om verket och en QR-kod som du kan läsa av med din smartphone. Då kommer du till orebrovariations.se. Där kan du titta på en serie av fyra filmer som visar olika gångvägar från busshållplatsen till Järntorget. Som åskådare kan du delta i promenaden genom att följa samma väg genom staden som kameran tagit. Se upp för trafiken bara!

Kvarteren är välkända för många av oss. Kanske är vi vana att gå där i våra egna tankar. Genom Ruiz Gutiérrez filmer får vi gå i någon annan tankar i stället! Gatorna befolkas av röster, animationer, arkivfoton, filmat material från andra tider och platser samt musik komponerad speciellt för konstverket. Promenadernas teman är exil, minne, språk och rörelse. Hörlurar rekommenderas för att höra tal och musik ordentligt.

Örebro Variations aktualiserar frågor om vilka former som den offentliga konsten kan ta. Utöver en serie av bilder uppsatta i gång- och cykeltunneln under Östra Bangatan finns Tania Ruiz Gutiérrez konstverk på internet och aktiveras när du väljer att följa med på en av de förinspelade promenaderna. Då tar konstverket gatorna i anspråk. Följ med på någon eller flera av hennes konstpromenader!

Tania Ruiz Gutiérrez föddes i Chile, växte upp i Colombia och har bott i Frankrike i över 20 år. Hon är doktor i visuell konst och undervisar på Universitet VIII i Paris.

Som konstnär och forskare intresserar hon sig för frågor om det offentliga rummet och rummets förhållande till tid. I Sverige har hon även gjort konstverket Annorstädes på Malmö centralstation som är en videoinstallation där vi får ta del av 90 timmar film från 40 olika länder på jorden.

Stora inramade fotografier i en gångtunnel.
Stora inramade fotografier i en gångtunnel.
Stora inramade fotografier i en gångtunnel.

Så här ser konstverket ut

I gångtunneln mellan Örebro centralstation och Järnvägsgatan är väggarna gestaltade av ett antal inramade rörliga fotografier. Fotografierna skildrar olika miljöer i Örebro stad och de är hämtade från flera tidsepoker. Här visas gator och torg, hus och ibland människor. Ett av fotografierna har formen av ett collage.

Konstverk: Örebro Variations/Örebrovariationer

Konstnär: Tania Ruiz Gutiérrez

År: 2017

Material: Digitala videofilmer

Placering: orebrovariations.se och fyra föreslagna gångsträckor från Resecentrum till Järntorget.

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: