Foton

En foton är den minsta beståndsdelen i elektromagnetismen. Den består enligt kvantteorin av den minsta möjliga mängden elektromagnetisk strålningsenergi och är på en gång en partikel och en vågrörelse. Den är en så kallad elementarpartikel, vilket betyder att den är odelbar. Samtidigt som det rör sig om en partikel så är fotonen i någon mening immateriell och saknar massa.

Vi märker av elektromagnetisk strålning till exempel i form av ljus och som radio- och mikrovågor. Sådant som friktion, induktion och kemiska reaktioner är också beroende av elektromagnetismen. Men hur ser en foton ut? Skulptören Lenny Clarhäll har gett sin foton massa i form av corten-stål. Det är hårt och beständigt, men den tunna vågiga linjen har också något lätt och rörligt över sig.

Foton står bredvid en annan skulptur som Clarhäll har gjort: Dürers kub. Han ser dem som två former som utmanar varandra. Om Foton säger han följande: ”Till skillnad mot den fasta massan i den oregelbundna kuben har jag lekt med tanken om dess motsats. En flyktig våg som försvinner rakt upp i intet.”

Så här ser konstverket ut

En pelare av stål strävar mot himlen. Den är ungefär fyra meter hög och lutar lätt. Den är platt men har en rytmisk vågform som löper i hela dess längd. Verket är placerat på kort avstånd från en annan skulptur av samma konstnär, Dürers kub. Med sin mjuka och böljande form kontrasterar Foton mot den hårdare och kantigare kuben.

Om konstnären

Lenny Clarhäll föddes 1938 i Timmersdala i Västergötland. Sin konstnärliga skolning fick han på Konstfack i Stockholm och Konstakademin i Köpenhamn. Nu bor och arbetar han sedan länge utanför Södertälje. Bland hans mest uppmärksammade verk finns Minnesmärke över de stupade i Ådalen 1931 i Lunde. På Kvarntorpshögen finns skulpturgruppen Malanganer.

Konstverk: Foton

Konstnär: Lenny Clarhäll

År: 2012

Material: Cortenstål

Placering: Slottsparken

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: