Upplyst

Vid en gångväg genom Stadsparken hittar vi en ovanligt krum lyktstolpe, med lyktan lätt på svaj. Det är som att den sitter ned på ett granitblock. Den har inga armar, ben, ögon, näsa eller mun – men visst liknar den på något sätt ändå en människa? I den svängda stolpen är det inte svårt att se en lite krökt rygg och böjda ben.

En lyktstolpe "sitter" ner på ett betongblock.

Titeln på verket är Upplyst och öppnar associationsbanor mellan belysning, förnuft, insikt och andlighet. Konstnären heter Birgitta Muhr och har tidigare arbetat brett med måleri, video och skulptur men på senare tid har hon främst riktat in sig på skulptur. Antropomorfa föremål återkommer i flera av hennes offentliga arbeten.

I Sundsvallstrakten står hennes Stoldans och i Stockholm och Karlskoga finns fler av hennes livliga lyktstolpar. Där har de fått titlarna Ljushuvuden och Gatuliv. Så här har hon själv tänkt kring skulpturen här i Örebro:

Den kommer att utstråla ett lugn där den sitter och vilar, tar en rast, och liksom tittar på fåglarna på marken… Kanske kan den också locka fram några leenden på läpparna genom sin mänskliga gestik.

Från kommunens sida ville man investera i ett ljuskonstverk som kunde bidra till en tryggare park under kvällstid och lyktstolpens gammalmodiga formspråk kan föra tankarna till de tidiga gasljuslampor som dök upp och skingrade mörkret på kullerstensgatorna runt om i svenska städer. Gatlyktan kan kanske påminna om en portal till en annan tid, en annan värld. Hur upplever du platsen?

Konstverk: Upplyst

Konstnär: Birgitta Muhr

År: 2018

Material: Brons och granit

Placering: Stadsparken

Ägare: Örebro läns Trädgårdsaktiebolag

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: