Vem ser vem?

Runt om i Örebro sitter Torsten Molanders bronsdjur och tittar på människorna som går förbi. Gorillor, fåglar och en kanin. På ett par stenar utanför ett gruppboende i Lillån hittar vi två katter och en mus, med uppmärksamheten riktad åt var sitt håll.

Musen som sitter på ett halvätet äpple har fullt upp med något, kanske äter den något. Katterna spejar åt var sitt håll. Ser de inte musen? Ser musen inte de hotande rovdjuren?

Verkets titel fäster vår uppmärksamhet på djurens och våra egna blickar. Det är svårt att titta på katten som har ställt sig upp på sin sten utan att undra vad de vassa kattögonen ser.

Molander är själv en skarp iakttagare och har ägnat mycket tid åt att studera olika djur och deras beteenden, rörelser och kroppsspråk. Under många års tid har han till exempel åkt till Kolmårdens djurpark för att studera och avbilda gorillorna där.

Torsten Molander började sin konstnärliga bana på Örebro konstskola följt av studier på Gerlesborgskolan i Stockholm och Valands konsthögskola i Göteborg. Han bor och arbetar i Glanshammar.

Närmast syns en katt stående på sina bakben. I bakgrunden ligger en katt och tittar på den första katten och bredvid den står en liten mus på ett äpple.
Närmast syns en katt stående på sina bakben. I bakgrunden ligger en katt och tittar på den första katten och bredvid den står en liten mus på ett äpple.

Så här ser konstverket ut

Två katter i brons befinner sig på varsitt parallellt stenblock. Den ena katten har rest sig på bakbenen och gjort sig lång med hela sin uppmärksamhet riktad mot något i fjärran. Katten på stenblocket bredvid sitter vänd åt motsatt håll. Den har uppmärksamheten riktad mot något snett framför sig och sitter hopkrupen på väg att skjuta rygg. På samma sten rygg mot rygg med den hopkurade katten sitter en liten mus ovanpå ett påbörjat äpple med hela sitt fokus riktat mot något den håller mellan framtassarna.

Konstverk: Vem ser vem?

Konstnär: Torsten Molander

År: 2015

Material: Brons

Placering: Lillån gruppbostad, Åkervägen 22

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: