Kristusbäraren

Kristusbäraren är en bronsskulptur som har stått i Slottsparken sedan 2003. Den är lång och reslig men är ändå ganska lätt att förbise och det är säkert en och annan örebroare som inte har upptäckt den än, men när du väl får syn på den så har den mycket att erbjuda. Om du går nära ser du att figuren har ansiktsdrag och den kan upplevas som kraftfull med sin stolta hållning och stora fötter.

En staty i brons som föreställer en smal och reslig strömlinjeformad människokropp.

Skulpturen bygger på en gammal berättelse om en man som kallas Kristusbäraren och den är i korta ordalag så här:

Det fanns en gång en väldigt storväxt man som ville arbeta för den mäktigaste personen i världen. Han tog först tjänst hos en kung, därefter hos djävulen, men när han så småningom förstod att djävulen var mindre mäktig än Kristus så ville han ta tjänst hos honom. I väntan på att den storväxta mannen skulle hitta Kristus, så tog han ett arbete där han hjälpte människor att komma torrskodda över ett vattendrag genom att bära dem. Han var ju lång och mycket stark så det var ett arbete som passade honom bra.

En dag kom en liten pojke och mannen satte pojken på sina axlar för att bära honom över vattnet. Mannen kände att pojken var mycket tung och för varje steg som han tog så blev pojken bara tyngre och tyngre. När de var mitt ute i vattnet så frågade mannen: – Du är så otroligt tung, vem är du? Pojken svarade: – Jag är Jesus och jag är tung för att jag bär all världens synd på mina axlar. Mannen tjänade därefter Jesus och fick namnet Kristoffer.

Så här ser konstverket ut

Denna bronsskulptur kan vara lätt att missa då den vid en första anblick kanske bara uppfattas som en lång mörk pelare. Det är först vid en närmare granskning som det uppenbaras att detta faktiskt är en smal och reslig strömlinjeformad människokropp. På avstånd är det egentligen bara gestaltens nakna fötter och delar av huvudets konturer som går att utskilja som mänskliga. Det är först på nära håll det går att se att den faktiskt har ansiktsdrag.

Om konstnären

Konstnären Kajsa Mattas är utbildad på Kungliga konsthögskolan och hon är känd för sina starka avskalade skulpturer som ofta knyter an till andlighet. År 2020 fick hon Konstakademins Sergelpris som delas ut vart femte år med motiveringen: ”För ett konstnärskap som är lågmält, allvarligt och eget.”

Konstverk: Kristusbäraren

Konstnär: Kajsa Mattas

År: 2003

Material: Brons

Placering: Slottsparken

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: