Pingvin

Har du lagt märke till vem som står utanför Rådhuset, lite dold intill ett elskåp?

En liten pingvin stående dold bredvid ett elskåp.

Stortorget manifesterar ett pampigt centralperspektiv rakt genom staden. Längs torgets mittlinje finns arkitektur och konst i monumentala format från olika tidsepoker. De gör anspråk på högtidlig uppmärksamhet genom dess storlek, uttryck och centrala placeringar.

Linnea Jörpeland går till väga på ett annat sätt för att kommunicera genom sina skulpturer. Hon arbetar gärna i det lilla formatet och hennes konst har beskrivits som tysta möten mellan intellekt, humor och vardagliga banaliteter. Hennes skulpturer bryter av från stadsbildens slentrian, här genom ett oväntat möte med en pingvin.

Pingvin installerades för första gången till 2013 års upplaga av OpenArt tillsammans med den ännu mindre Kameleont av samma konstnär. Det placerades även ut fler djur på Stortorget varav vissa finns kvar idag. Pingvin var en av dem som köptes in till staden efter biennalen och sedan dess har den haft en minst sagt händelserik tillvaro.

Örebroarna verkar ha tagit pingvinen till sina hjärtan och titt som tätt har någon visat den omsorg genom att klä den i olika kläder, ge den plåster eller förse den med någon sorts hälsning. På förskolan Blåklinten i Varberga har barnen tagit fram en egen trygghetsplan för Pingvin och ofta åker de och barn från andra förskolor för att hälsa på skulpturen.

Under våren 2020 försvann Pingvin plötsligt. Allt som fanns kvar på platsen var en pingvinfot. Pingvinen återfanns redan samma dygn som Örebro konsthall gick ut med en efterlysning, men trots det hann konststölden ge upphov till tusentals delningar av inlägg på sociala medier. Nu står den lilla fågeln på sin plats igen och tittar med vakna ögon på de förbipasserande. Hittar du några fler djur i närheten?

Så här ser konstverket ut

En liten pingvin har fått sin plats i en nisch mellan ett elskåp och ett stuprör. Den har pingvinens karaktäristiska utseende med vitt bröst, svart rygg och smala svarta vingar som ofta föranleder liknelsen till en liten figur klädd i frack. Huvudet är svart med små runda pigga ögon och näbben orangeröd med ett svart streck tvärs över. De rosa fötterna sitter brett isär med tre tår på varje. Varje tå är försedd med en liten mörkgrå klo. Pingvinens yta är lackad så att den blänker lite i solljuset.

Konstverk: Pingvin

Konstnär: Linnea Jörpeland

År: 2013

Material: Brons, industrilack

Placering: Stortorget

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: