Dagens fångst

På Kulturhusets baksida längs med Gamla gatan i Örebro tornar en monumental muralmålning upp sig. En gigantisk narval som fastnat i en fiskekrok täcker hela fasaden med sitt sorgsna uttryck.

En muralmålning på fasaden till ett flervåningshus visar hur en narval trasslat in sig i en fiskelina.

Konstverket är skapat till OpenArt 2013 och är gjort av den belgiske gatukonstnären ROA som med egna ord beskriver det så här:

”Narvalen är ett av de få havslevande däggdjuren, en unik art med tanke på deras horn. På det viset är de mytiska havsdjur, man skulle kunna säga att de är havets enhörningar. Den unga narvalen som jag målade har tyvärr fastnat i en fiskekrok, vilket skildrar den sorgliga verkligheten att de precis som många andra arter, fallit offer för jakt och miljöförstöring.”

Narvalarna har sin livsmiljö i Norra ishavet och har jagats under lång tid. Narvalens karakteristiska horn, som egentligen är en huggtand, har tillskrivits magiska egenskaper och sålts som horn från enhörningar. Det största hotet mot narvalen idag är förmodligen en ökad oljeutvinning i Arktis och miljöförstöringen som drastiskt påverkar narvalarnas livsmiljö.

Har du lagt märke till texten under muralmålningen? Det är ett spår från Open Art 2011 av konstnären Marja Kanervo (f. 1958) från Finland som gjorde det platsspecifika och interaktiva konstverket “TELL ME” där betraktaren uppmanades att komma med förslag på vad väggen skulle kunna fyllas med. Texten har skapats genom att hon har knackat bort putsen från fasaden så att det rena teglet under kommer fram.

Både Catch of the day och TELL ME är exempel på hur gatukonsten kan lyfta aktuella frågor om vårt samhälle, vårt sätt att leva och vilka röster och budskap som syns och hörs i det offentliga rummet.

Så här ser konstverket ut

En muralmålning på fasaden till ett flervåningshus visar hur en narval trasslat in sig i en fiskelina. Den har hamnat i en hjälplös position där linan slagit flera knutar om stjärten och själva fiskekroken hakat i den korta armliknande sidofenan. Kroppen dras ihop till ett O och valen kan inte röra sig, än mindre ta sig loss. Blicken i dess gula öga är sorgsen och uppgiven. Narvalen är en säregen art såtillvida att det utgår ett horn från dess mun, ett horn som för tankarna till myten om enhörningen.

Om konstnären

ROA (f.1975) är en internationellt känd gatukonstnär som ofta avbildar djur och reptiler i en svart, vit och grå färgskala med akrylfärg och sprayfärg. Hans motiv inspireras ofta av platsen och de djur som lever där, ibland målar han även djurens inre, skelett och inre organ. Under sin tidiga karriär i hemstaden Gent, Belgien, målade han på husväggar och under broar. Idag är stora delar av världen hans canvas.

Konstverk: Dagens fångst

Konstnär: ROA

År: 2013

Material: Väggfärg och sprayfärg

Placering: Brandgaveln vid Gamla gatan 27

Ägare: Örebroporten

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: