Second Rubberduck

Det är lätt att haja till när en badanka gör entré i monumentalkonsten. ”Den kommer att fortsätta väcka reaktioner. Folk kommer att tycka att den är fin, rolig, ful, tråkig och man kommer att ha massa åsikter om den och det är själva poängen” sade en kommunpolitiker när skulpturen invigdes. Vad tycker du om skulpturen?

Ledlampor formade som silhuetter av idrottande människor - lamparna lyser i olika färger.

Vad vi än tycker om konstverket så är det stadigt förankrat i den moderna tidens konsumtions-samhälle genom både motiv och material. Hela ankan är gjord av begagnade bildäck och anknyter därmed till torgets historia som parkeringsplats. Hur många bildäck tror du att skulpturen består av? Och hur lång tid tar det att slita ner alla däck som ryms däri? Formerna och ytstrukturerna som skulpturen fått av sina bildäck kopplar konstnären själv till barockens skulpturkonst.

Så här ser konstverket ut

En svart flera meter hög gummianka ligger på mage mitt på Järntorget. Den har formen av en badanka, alltså en sådan som ofta är lysande gul. Den här ankan är skapad av sammanflätade gamla bildäck.

Ögats pupill inuti den runda fälgen antyds som ett nav. Somliga däck är försedda med blanka dubbar. Ett par sådana däck sitter i jämnhöjd med halsen så att det nästan ser ut som att ankan bär ett nithalsband. Det är först på nära håll det går att se att materialet är bildäck.

På avstånd kanske ankan ser ut att vara gjord av gigantiska ihopsnurrade lakritsremmar?

Om konstnären

Villu Jaanisoo är aktiv på en internationell konstscen, men de flesta av hans verk kan ses i Finland och Estland. Han föddes 1963 i Tallinn i Estland och utbildade sig vid Estlands konstakademi där han tog examen 1989. Sedan tidigt 90-tal bor han i Finland och sedan 2009 är han professor i skulptur vid Bildkonstakademin i Helsingfors.

Konstverk: Second Rubberduck

Konstnär: Villu Jaanisoo

År: 2014

Material: Gummi

Placering: Järntorget

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: