Den växande familjen

I Bertil Bagares skulptur Den växande familjen från 1974 står en kärnfamilj samlad, omsluten av en halvcirkel som ska föreställa jorden. Formspråket är kraftigt förenklat, men bland de kantiga formerna syns familjemedlemmarnas tidstypiska frisyrer och mammans växande mage. Är det en referens till Noaks ark i den båtform vi ser i det leende äldre barnets händer?

Både den bibliska berättelsen och skulptörens gestaltning kan sägas handla om livets fortbestånd och återfödelse i nya generationer. Med det här verket ville konstnären koppla samman det ekologiska kretsloppet i parken med den mänskliga fortplantningen.

En familj som består av två föräldrar och två barn står tätt tillsammans på ett betongfundament vars övre del är format som ett C eller en öppen halvcirkel.

Verket skildrar en optimistisk syn på generationsväxlingar i allmänhet, men det finns även de som har ett mer personligt förhållande till motivet. När skulpturen kom till väntade Bertil Bagares son och hans fru sitt tredje barn och Bertil Bagare använde deras familj som förebild för sina bronsfigurer. Vad ser du i skulpturen?

Så här ser konstverket ut

En familj som består av två föräldrar och två barn står tätt tillsammans på ett betongfundament vars övre del är format som ett C eller en öppen halvcirkel. Fadern bär det yngsta barnet på armen. Det lite äldre barnet lutar sig mot modern vars mage är lätt rundad. Formspråket är enkelt och lite kantigt. Personernas överkroppar är i grunden fyra kuber.

Om konstnären

Bertil Bagare Kindgren (1913–2002) var självlärd konstnär och bror till två andra konstnärer: Maj Morin och Lennart Kindgren. Bertil Kindgren var bagare till yrket och satsade på sin konstnärskarriär först vid 50 års ålder. Därav konstnärsnamnet ”Bagare”.

Konstverk: Den växande familjen

Konstnär: Bertil Bagare Kindgren

År: 1974

Material: Brons och betong

Placering: Stadsparken

Ägare: Örebro läns Trädgårdsaktiebolag

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: