Spiking Bird

Närkingarna – är det ett gäng gnällspikar? Stefan Rydéen, själv från gnällbältet, ser skulpturen som en terapeutisk behandling av den närkingska dialekten och de negativa associationer som florerar kring den.

En flera meter hög spik med böjt huvud. Högst upp sitter en liten fågel gjord i samma material.

Spiking Bird består av tre förstorade femtumsspikar som ser ut att ha spikats olika långt ner i marken vid olika tidpunkter. På den högsta sitter en liten fågel som den Göteborgsbaserade konstnären Berit Jonsvik gjort som ett gästspel. Kanske är vi inte gnällspikar utan sångfåglar. Eller är vi både och?

Konstverket visades först på OpenArt 2009 och var då placerat på Drottninggatan vid Stortorget. Konstnärerna donerade verket till örebroarna och nu skjuter spikarna upp ur betongen utanför Conventum.

Så här ser konstverket ut

Tre förstorade stålspikar är nedslagna i trottoaren på kort avstånd från varandra. En har bankats ned fullständigt. Det enda vi ser är det blanka huvudet som ligger platt mot marken.

Nästa spik sticker upp ett litet stycke ovanför gatstenarna. Den är brun och hårt angripen av rost.

Den tredje spiken ser ut att ha drabbats av ett missriktat hammarslag. Det är inte mycket mer än spetsen som borrats ner i marken. Spiken är böjd åt sidan strax under huvudet. På kanten till huvudet har en pytteliten fågel slagit sig ner.

Om konstnärerna

Stefan Rydéen är verksam i Örebro, i ateljéföreningen Atlasgruppen. Han har gjort många utställningar och offentliga konstverk under åren, och har även arbetat som projektledare och med konstpedagogik, performance, film och musik.

Berit Jonsvik är utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg samt Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar med grafik, akvarell, skulptur och rumsliga installationer och har ateljé på Konstepidemin i Göteborg.

Konstverk: Spiking Bird

Konstnär: Berit Jonsvik, Stefan Rydéen

År: 2009

Material: Galvaniserat stål

Placering: Conventum, Fabriksgatan

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: