Silversurfaren

Det ljusa aluminiummaterialet glänser skarpt och den sittande ynglingens attribut – skateboard, bergsprängare, keps, hoodie, Converse-skor och så vidare – ger skarpa signaler om modern ungdoms- eller subkultur. Skateboardkulturen har ett stadigt fäste i Örebro, med både inomhushall och utomhuspark, föreningsliv, butiker och framförallt många utövare.

Silverfärgad man med keps sitter på marken med sin skateboard framför sig.

Konstnären Urban Engström har något av en fäbless för subkulturer och sysslar själv gärna med att bygga motorcyklar när han inte skulpterar, målar eller trycker grafik. Med Silversurfaren ville han ge plats åt skatekulturen i bildkonsten och skildra den hjälteglans han ser i skatebordåkarnas på en gång vågade och vardagliga akrobatik. Engström har dock inte valt att gestalta sin skejtarhjälte mitt i ett hopp, istället sitter han och återhämtar sig. På så sätt är verket menat att lyfta fram Stadsparken som en plats för avkoppling.

Namnet Silversurfaren har Engström lånat från Jack Kirby och Stan Lees tecknade superhjälte. Den surfande utomjordingen introducerades i Marvels serietidning Fantastic Four på 1960-talet.

Redan under 50-talet hade skateboardåkandet blivit en populär avknoppning från den kaliforniska surfingen. Med hjul på brädorna kunde man åka även när vågorna inte ville komma in. Subkulturen har med andra ord hunnit få en ganska lång historia. Visste du att den skateboardmodell som avbildas i Engströms skulptur numera kallas ”old school” och var populär framförallt under 1970- och 80-talen?

Så här ser konstverket ut

En silverglänsande aluminiumskulptur som mycket realistiskt gestaltar en ung man sitter avspänt och lätt framåtlutad på en låg sockel i Stadsparken. Ögonen är slutna. Kroppen är lång och gänglig. Han sitter bredbent och stöttar armbågarna mot knäna varav det ena pekar utåt lite. Mannen är klädd i keps, hoodie, träningsbyxor och gympaskor. En skateboard på högkant vilar mot insidan av hans ena lår. Bredvid honom står en bergsprängare på högkant.

Om konstnären

Urban Engström (f. 1955) är skulptör, grafiker, bildkonstnär och designer. Han har studerat vid Konstfackskolan och Konstakademin och varit professor i skulptur vid konsthögskolan i Umeå. Han bygger motorcyklar och har varit konstnärlig ledare vid Grafikens Hus i Mariefred.

Konstverk: Silversurfaren

Konstnär: Urban Engström

År: 2006

Material: Aluminium

Placering: I Stadsparken, vid Svartån.

Ägare: Örebro läns trädgårdsaktiebolag

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: