Goatrans

Goa Trance är namnet på en melodisk form av trance-musik med en närmast hypnotisk ljudbild. Musikstilen uppstod under 1990-talet ur DJ- och danskulturen i den indiska delstaten Goa. Under 60-talet blev Goa en populär destination för västerländska hippies, men när Goa Trance uppstod hade den tidigare hippiekulturen övergått i en ravekultur.

Bronsskulptur föreställande en man sitter i skräddarställning på soldäcket intill Svartån.

I skulptören Fredrik Wretmans Goatrans har ravefestens psykedeliska transtillstånd bytts ut mot meditationens trans och transcendens. Skulpturen liknar klassiska representationer av den mediterande Buddha och har också kommit att kallas Buddhan i folkmun. Men i själva verket föreställer den inte en Buddha utan är en avgjutning av konstnären själv. Konstverket är tänkt som en reflektion över människans möjlighet att se sig själv och sin plats på jorden.

Konstnären var intresserad av de speglingar vi kan se i vatten och figuren placerades först i vattnet under en av broarna vid slottet. Den mediterande mannen såg ut att sitta på vattenytan och hade sin spegelbild rakt under sig. Själv verkade han blunda och så att säga ”rikta blicken inåt”. På så sätt gestaltades en lek med fysiska och psykiska reflektioner. Av praktiska skäl har konstverket flyttats till sin nuvarande plats på trädäcket. Den skrämde nämligen Svartåns utterstam som inte vågade simma förbi den mänskliga gestalten.

Brukar du själv reflektera över människans plats på jorden? Prova att sätta dig bredvid Goatrans, blunda och lyssna!

Så här ser konstverket ut

En bronsskulptur föreställande en man sitter på marken med benen i kors, under sig och blundar. Han håller sina armar i knät. Ena handen håller om underarmen till den hand som vilar mot ankeln. Han är klädd i en fotsid tunika och har håret i en stram tofs i nacken.

Konstverk: Goatrans

Konstnär: Fredrik Wretman

År: 2008

Material: Brons

Placering: På trädäcket vid Järntorget

Ägare: Nethouse Sverige AB

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: