Monument without a home

Under en resa i Lettland med sin familj såg konstnären Knutte Wester alla de monument i landet som står som historiska spår av forna ockupationsmakter. Han såg också de tusentals barn som ingen tar hand om i vår samtid, barn på barnhem med en packad ryggsäck i väntan på ett hem.

Staty med flicka stående på fyrkantig rullbräda.

Monument without a home är skapad tillsammans med barn i sjuårsåldern på ett barnhem i Riga och bär således på olika barns berättelser och livsöden. Skarvarna mellan de olika barnens kroppsdelar syns om du tittar på nära håll. Barnens livstrådar är sammanvävda i ett monument över de som sällan får monument resta över sig. Framåtböjd av ryggsäckens börda står barnet med bara fötter och slutna ögon.

Vart är barfotabarnet på väg och vad har det att säga oss?

Om konstnären

Knutte Wester (f. 1977) är utbildad på Konsthögskolan i Umeå och har ett stort intresse för sociala konstnärliga processer där han ger röst och gestaltning åt berättelser som sällan hörs. Knutte Westers egen farmor var en gång ett barnhemsbarn i Stockholm.

Så här ser konstverket ut

Mitt på trottoaren i en korsning står en skulptur av ett barn som påminner om en liten flicka som balanserar på en fyrkantig rullbräda. Barnet står lätt framåtlutat med slutna ögon och sammanpressade läppar.

Näsan är trubbig. Barnet bär en sjal om huvudet. Kroppen är spenslig med långa armar och ben. Den korta kjolen slutar högt uppe på låren och hen är barfota. Blusen har korta ärmar och hög hals. På ryggen bär hen en packad ryggsäck som kasat ner en bit så att den vilar mot ryggslutet. Med ena handen om axelremmen håller hen emot dess tyngd. Den andra armen hänger fritt.

Konstverk: Monument without a home

Konstnär: Knutte Wester

År: 2013

Material: Brons

Placering: I korsningen Kungsgatan/Engelbrektsgatan

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: