Idrottsmosaik

Vi ser fysisk och psykisk ansträngning: sammandrabbningar, gracila hopp och precist avmätta rörelser. Uthållighet och snabba, explosiva avgöranden. Ögonblick precis före och efter, absolut koncentration och publikens inlevelse.

Konstnären Filippa Arrias har sammanfogat ett trettiotal ögonblicksbilder från sportens myriader av former, moment och stämningslägen. Verket heter Idrottsmosaik, men det är inte en mosaik av sten- eller glasbitar utan består av sammanfogade oljemålningar.

Oljemålningar med olika idrottsmänniskor.
Oljemålningar med olika idrottsmänniskor.
Oljemålningar med olika idrottsmänniskor.

Bilderna har förlagor i Dagens Nyheters sportbevakning, men tidningens trycksvärta har tolkats genom måleriets oljefärg. Det förberedande arbetet blev ett noggrant studium av sport-journalistiken: Vilka sporter är mest representerade? Är det kvinnor, män eller barn som avbildas?

I sitt urval av bilder ville Arrias återspegla något av Örebros idrottshistoria och hennes bild av idrotten är sammansatt. Den kan handla lika mycket om mjölksyra och vinnarskallar som topputövarnas stjärnstatus, utvecklingen av sporter till medialiserade underhållnings¬industrier, sammanhållningen i laget eller supporterns känslomässiga band till sitt hemmalag.

Vad vi ser i bilderna beror nog mycket på oss själva och våra egna erfarenheter av idrott. Mitt i mosaiken har Arrias smugit in en länk mellan sportens värld och hennes eget liv: den lilla pojken i Brasiliens landslagströja är hennes son.

När Idrottshuset invigdes 1946 fanns plats för bland annat tennis, gymnastik och bowling och nu kan du till exempel spela basket, gymnastik, innebandy, volleyboll eller handboll här. Vilka sporter tycker du om? Hittar du någon av dina favoriter bland bilderna?

Så här ser konstverket ut

Ett trettiotal oljemålningar av varierande storlek med skiftande motiv från sportens värld har fogats samman till ett större collage. Förlagor är bilder som förekommit i en stor morgontidnings sportbevakning. Flera olika idrottsgrenar och tidsepoker finns med i materialet. Här finns höjdhopparen som seglar över ribban och bollen som glider in i mål.

Men det handlar inte bara om prestationer och segerrus. Vardagssituationerna med träning, omklädningsrum och lagets sammanhållning skildras också. Även det hängivna Tre Kronor-fanet vid sidan av planen med vikingahorn och svenska flaggan målad i hela ansiktet får här sin plats.

Om konstnären

Filippa Arrias föddes 1971 och utbildade sig vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Vid sidan om sitt självständiga arbete som konstnär har hon också undervisat och bedrivit konstnärlig forskning vid samma skola.

Konstverk: Idrottsmosaik

Konstnär: Filippa Arrias

År: 2014

Material: Olja på duk, mdf-skivor, ekram

Placering: Idrottshuset

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: