Saknaden av Anna

Konstnären Ann Sidén fick i uppdrag att utforma en gestaltning till minne av den mördade utrikesministern Anna Lindh. Sidén valde att skapa en plats där besökaren får möjlighet att stanna upp, minnas och reflektera över vad yttrandefrihet och rätten att göra sin röst hörd betyder.

Bronsplakat i marken på Våghustorget.

Ann Sidén säger verket: ”Den elfte september varje år växer det rosor på Våghustorget. En plakett ligger på den plats där utrikesminister Anna Lindh skulle ha stått och talat, dagen efter dådet i Stockholm. I hennes skoavtryck kan man stå och läsa den dikt av Herta Hillfon som hon själv läste på statsminister Olof Palmes begravning.

Stående i spåren hamnar man i den klassiska skulpturens skola kontrapost. Genom att vrida och luta olika plan i kroppen håller människan balansen i en vilsam, vacker och aktiv pose.

Bara för att en människa är borta betyder inte det att hon försvunnit och dikten uppmanar till att våga ta ordet.”

Så här ser konstverket ut

I stenläggningen ligger en gjuten bronsplatta föreställande fem på varandra liggande papper. På det undre och det övre finns text. På den undre står det: Utrikesminister Anna Lind dog 11/9 2003 efter ett attentat. Här skulle hon stått och talat den dagen. Dikten är ur hennes tal till statsminister Olof Palme, förlorad på samma vis 1986.

Vid sidan av pappren gjutna i bronsplattan ligger en vissen ros med fem kronblad intill. Och nedanför pappren ligger en kulspetspenna. Där finns också två skoavtryck, vänsterfoten rak och högerfoten intill, lite vriden till höger.

Konstverk: Saknaden av Anna

Konstnär: Ann Sidén ”Mamma Knota”

År: 2011

Material: Brons

Placering: Våghustorget

Ägare: Örebro arbetarekommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: