Skulptur till Ulla

Känner du till Ulla Billquist? Hon var Sveriges största sångerska under andra världskriget.

Hon turnerade i folkparker som så kallad ”beredskapsartist” och var väldigt produktiv som grammofonsångerska med inte mindre än 358 inspelade skivsidor mellan åren 1929 och 1946. Allra mest känd är hon för en inspelning av sången Min soldat från 1940. 1946 tog Ulla Billquist livet av sig. Då var hon på toppen av sin karriär. Hon var gift tre gånger med olika män, men misstankar har hela tiden funnits om ett homosexuellt kärleksliv hon känt sig tvingad att dölja från tidens intoleranta offentlighet.

Skulptur.

Här i kvarteren kring Ulla Billquists park levde hon som barn. Tidigare var parken en folkpark och Billquist uppträdde också ett antal gånger här. Nu är parken uppkallad efter henne och Örebro kommun har rest en skulptur till hennes minne. Den är gjord av Börje Wahlström från Årjäng i Dalsland. Han var målare och skulptör och arbetade oftast i sten. Till det här uppdraget inspirerades han av platsens historia och skapade en parafras på en folkparkspaviljong i form av en liten scen gjord i sten.

Skulpturen är upplyst på kvällarna och står under två enorma kastanjer i parken. Scenrummet i sig är väldigt litet och rymmer bara en människa. Du kan gå in i den och tänka på Ulla och på de folkparkskvällar som utspelat sig på platsen.

Skulptur till Ulla tillhör skulpturstråket Lilla Å-promenaden och nere vid vattnet kan du passa på att se om det pågår någon utställning i paviljongen Lux.

Så här ser konstverket ut

På marken ligger en platt, rund och slipad sten av granit. Med skrovlig kant, 150 cm i diameter och 20 cm hög. På den står fyra kantiga stenpelare med ut och insida slipad och kanterna skrovliga. Stenpelarna sträcker sig rakt upp två meter. Och från var sitt håll möts dom med mjuka bågar till ett valv, stort nog för en människa att stå i.

Konstverk: Skulptur till Ulla

Konstnär: Börje Wahlström

År: 1999

Material: Bohusgranit

Placering: Ulla Billquists park

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: