Silverlinjen

I Örebro skatepark i de södra delarna av centrala Örebro hittar du konstverket Silverlinjen. Här samspelar konst och plats i en helhet. Konstnärerna Lena Ignestam och Carina Zunino har utgått från skatens universum och velat spegla det mänskliga behovet av att vilja utmana jordens, gravitationens och kroppens begränsningar för att få känna det sublima, det storslagna och det upplyftande.

En stenformation med linjer av mosaik på en pelare.

Den konstnärliga gestaltningen består av två delar. Porten Silverlinjen, som är placerad vid ingången, utgår från skateåkarnas rörelsemönster. Vulkanen med sitt rökmoln utförd i mosaik på toppen av den djupaste bowlen, förbinder skateparkens urbana landskap med himlens universum. Konstverkets titel Silverlinjen kommer från det engelska ordspråket ”every cloud has it’s silverlining” en metafor för att även i mörker finns det ljus. Bakom molnen döljer sig solen och den kommer bryta igenom igen.

Skateparken är utformad av den finske landskapsarkitekten och före detta skateboardproffset, Janne Saario. När den planerades kunde konstnärerna Lena Ignestam och Carina Zunino delta tidigt i processen så att materialval och färgsättning utgick från konstnärernas förslag och har gett den dess unika uttryck.

Så här ser konstverket ut

Från den högsta punkten i en skatepark i betong där vindlande banor rör sig mellan toppar och dalar reser sig en säregen abstrakt skulptur. Den är ungefär manshög och smal längst ned för att snart breddas och svälla ut till en bullig och asymmetrisk form. Ytan består av glasmosaik.

Grundfärgen är svart med en vit linje som slingrar sig runt hela skulpturen. Den glänser som om den vore överströdd av paljetter. Skulpturens form kan föra tankarna till ett moln, en klubba, ett bakhuvud med smal hals, en knuten näve som reses mot skyn, en vulkan eller en jättelik murkla med fot.

I ingången till Skateparken finns portalen Silverlinjen som också hör till gestaltningen, liksom de infärgade bowlerna.

Om konstnärerna

Lena Ignestam (f. 1965) och Carina Zunino (f. 1974) har samarbetat sedan 2013 och har gjort gemensamma gestaltningar på en rad platser runtom i Sverige och i Danmark. De har sin bas i Malmö och Köpenhamn.

Konstverk: Silverlinjen

Konstnär: Lena Ignestam, Carina Zunino

År: 2015

Material: Glasmosaik, stål, cellplast, betong

Placering: Skateparken, Drottningparken

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: