Underlandet

Ann Sidén om Underlandet: ”’Jisses! Jisses! Jag kommer försent!’ sa kaninen som flickan Alice följde efter ned i kaninhålet och hamnade i Underlandet, i den klassiska barnboken från 1865. Från torget på Drottninggatan går det att rutscha ned till mikroparken på Köpmangatan och pussa den nervösa kaninen på nosen.”

Vid Köpmangatan intill Krämaren ligger en mikropark. Idén med parker i mikroformat är att ge örebroarna tillgång till gröna oaser trots en allt mer förtätad stadsbild. Det som tidigare var en ganska bortglömd gräsplätt som mest verkar ha använts för att gena över bjuder nu på sköna sittplatser i ormbunkssoffor som står mellan planteringar av ormbunkar, murgröna och myskmadra.

Från Krämartorget kan man ta sig ned till parken både via trappa och rutschbana. Intill rutschbanan och trappan står Ann Sidéns kaninskulptur som en väktare över parken. Kaninen står upp, med baktassarna i en uppfälld bok. Finklädd, med ett paraply i ena handen och… är det en smartphone i den andra?

Genom den lilla figuren från Alice i underlandet sätter Ann Sidén parken i förbindelse med Lewis Carrolls berättelse.

Har du provat kaninhålet och rutschat ner till mikrounderlandet?

En hare med jackett, fluga hållandes en mobil och en käpp. Öronen ligger bakåt och morrhåren syns tydligt.

Så här ser konstverket ut

En liten bronsskulptur av en kanin står på bakbenen ovanpå en uppslagen bok. Den står lätt framåtlutad och stödjer sig med ena tassen på en grov käpp vars nedre ände har sin plats i skåran mellan bokens sidor. I sin motsatta hand håller den en rektangulär sak.

Kaninen är finklädd i en elegant dräktjacka med runda knappar. Kragen är uppfälld och en kråsskjorta sticker upp ur halslinningen. Öronen är bakåtstrukna och morrhåren ligger slätt mot de lite bulliga kinderna.

Konstverk: Underlandet

Konstnär: Ann Sidén ”Mamma Knota”

År: 2017

Material: Brons

Placering: Mikroparken Krämaren, Köpmangatan 40

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: