Lejon

Utanför Navets skola ligger en lejonhona och vaktar.

En lejonhona av gjutjärn i naturlig storlek vilar på mage i samma ställning som en egyptisk Sfinx med huvudet lyft och tassarna framsträckta.

Bland lejonen är det honorna som ger sig ut och jagar för att skaffa mat till hela flocken. Då smyger de upp mot sitt byte för att kunna attackera i en explosiv spurt. Men större delen av dygnet har de det lugnt och skönt. Visste du att lejon vilar eller sover någonstans mellan 16 och 20 timmar varje dag? Så passande då att det här lejonet utstrålar ett majestätiskt lugn där hon brer ut sig som en egyptisk sfinx.

Så här ser konstverket ut

En lejonhona av gjutjärn i naturlig storlek vilar på mage i samma ställning som en egyptisk Sfinx med huvudet lyft och tassarna framsträckta. Blicken är vaksam, munnen lätt öppen och öronen spetsade och vaket riktade framåt. Klorna ser ut att ha gripit ett ordentligt tag i underlaget av sten. Svansen är till häften inrullad under henne. Ytan är jämn och len.

Om konstnärerna

Skulpturen är gjord av konstnärerna Eva Lillan Kullgren och Dan Lekberg. Under en period bodde Kullgren i Närke och då samarbetade hon med Lekberg i flera projekt, bland annat med ett omfattande konstnärligt gestaltningsuppdrag för Navet. Skolan byggdes i samband med bomässan som hölls i Örebro 1992 och de två konstnärerna fick i uppdrag att jobba med den bildkonstnärliga gestaltningen i samarbete med skolans arkitekt.

Kullgren arbetade under denna period både som skulptör och målare. Med assemblage och blandtekniker rörde hon sig dessutom fritt mellan skulpturala och måleriska uttryck, såväl som mellan abstrakta och figurativa motiv. Lekberg å sin sida är en utpräglad bildskapare. Han arbetar skissartat, gärna med djurstudier.

Det var Lekberg som kom med idén om en lejonskulptur, men formen och utförandet stod Kullgren för. Hon gjorde andra gjutjärnsskulpturer till skolan också: spiralformer som fästes i fasaden och gestaltningar av motiv ur Aisopos fabler. Till de senare skapade hon tillhörande tavlor där fablerna återberättades. Lekberg stod för teckningar och träsnitt till skolans inomhusmiljöer. Dessutom hade han just ”upptäckt” mosaik och de båda konstnärerna gjorde mosaiker med djurmotiv.

Konstverk: Lejon

Konstnär: Eva Lillan Kullgren, Dan Lekberg

År: 1992

Material: Gjutjärn

Placering: Navets skola

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: