OpenType

2018 beslutade Örebro kommun att torget i Glanshammar skulle få en rejäl upprustning och omgestaltning. I och med att platsen gjordes om så fick Richard Brixels skulptur Stenhuggaren, som fanns där sedan tidigare, sällskap av Jenny Lindbloms OpenType. Lindbloms verk lånar formen av en vanlig parkbänk och bjuder på så sätt in till en stunds vila med utsikt över torget.

En parkbänk där ribborna består av marmor istället för vanligt trä.
En parkbänk där ribborna består av marmor istället för vanligt trä.

Sittplatsen har fått en lite högtidligare karaktär genom konstnärens val av material: här sitter du inte på träplankor utan på marmorskivor, passande nog för den gamla stenbrottsorten Glanshammar som har gjort sig känd för sin ekebergsmarmor. På ryggstödet är texten ”Existence light” inhuggen och förgylld. Existence Light är namnet på ett typsnitt och OpenType heter ett digitalt typsnittsformat som möjliggör variationsrika teckensnitt.

Konstverket är öppet för många olika tolkningar och associationer. De extravaganta materialvalen och referenserna till textdesign för tankarna till frågor om form, formgivning och utseende, samtidigt som inskriptionen verkar antyda en syrligt humoristisk inställning till livet och tillvaron, där filosofiska funderingar kring existensen binds samman med det moderna varusamhällets light-versioner.

Vad ser du i konstverket?

Så här ser konstverket ut

Konstverket utgörs av en helt vanlig parkbänk i naturlig storlek med den skillnaden att ribborna som vanligtvis är av trä nu är tillverkade i marmor. Bänken glänser vit. På den översta av de båda ribborna i ryggstödet står texten "Existence light" inhuggen med höga förgyllda bokstäver.

Om konstnären

Jenny Lindblom har utbildat sig bland annat på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam och har ställt ut i såväl Nederländerna som Sverige. När OpenType invigdes 2019 blev det konstnärens första permanent placerade offentliga verk.

Konstverk: OpenType

Konstnär: Jenny Lindblom

År: 2019

Material: Marmor

Placering: Torget i Glanshammar

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: