Sputnik

Sputnik var namnet på ett rymdprogram där Sovjetunionen skickade upp ett antal satelliter i omloppsbana kring jorden. Sputnik 1 skickades i väg den 4 oktober 1957 och blev då den första rymdsatellit som människan skickat ut i rymden. Sputnik 2 sköts upp en månad senare, med hunden Lajka som besättning.

Pelare i mångfärgad betonglas.

Ordet sputnik betyder färdkamrat och Anneli Linder lånade namnet till sin tre meter höga belysningsskulptur på Drottninggatan. På andra sidan gatan från skulpturen sett finns Endre Nemes stora emaljfris sedan 1959 som nästan är jämngammal med det sovjetiska rymdprogrammet! Linders Sputnik skapades först 2010 men är tänkt att fungera som en sorts färdkamrat till Nemes emaljverk.

Det kommunala bostadsbolaget ÖBO gav i uppdrag åt Anneli och Jonas Linders arkitekt- och formgivningskontor Kapitän att skapa en gestaltning till platsen. Att en arkitekt- och formgivningsbyrå får i uppdrag att skapa en skulptur är måhända okonventionellt och att skulpturen befinner sig någonstans i gränslandet mellan bildkonstens och arkitekturens domäner märks också estetiskt: både genom användningen av konventionella byggmaterial och genom skulpturens strama form som speglar den omgivande bebyggelsen.

Ambitionerna bakom projektet var bland annat att skapa en stärkt identitet och ökad trivsel i området och att skulpturen skulle lysa upp en plats som tidigare kunde bli ganska mörk och därför kunde upplevas som otrygg kvällstid. Sputniks glasbetong är belyst från insidan, vilket gör att skulpturen ter sig ganska olika beroende på om du ser den i mörker eller i dagsljus. Har du sett Sputnik lysa i mörkret?

Så här ser konstverket ut

På en sockel av betong står en fyrkantig pelare av glasblock och sträcker sig mot himlen. Tre meter hög med 13 rader av kvadratiska glasblock, fyra block i bredd per kant. Blocken är i regnbågens alla färger, svagt färgade, transparanta och har fogats samman slumpvis i ett rutnät. Blå och gröna nyanser dominerar.

Konstverk: Sputnik

Konstnär: Kapitän

År: 2010

Material: Glasbetong

Placering: Mittemot Drottninggatan 48

Ägare: ÖBO

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: