Två kusiner

May Lindholm intresserar sig för hur vi pratar med kroppen och inspireras av såväl vardagliga möten som professionell dans. Resultatet är humoristiska och psykologiskt inkännande gestaltningar. Även när det är djur hon skulpterar så framstår de som väldigt mänskliga.

De små kusinerna ser försiktiga ut med sina krumma ryggar och uppdragna armar. Lindholm har tittat på surikaters kroppsspråk och öronen är hämtade från får. Vad säger deras ansiktsuttryck? Pratar de med varandra?

I närheten står också bronsskulpturen Tjockmagar och bänkar i terazzosten av May Lindholm. Tjockmagarna ser ut att vara från samma fabel som de två kusinerna. Det böljande formspråket och den spräckliga terrazzocementen i sockeln till Två kusiner går igen i bänkarna.

Konstnären växte upp i Norge och har utbildat sig både på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo och på Konstfack i Stockholm. Nu för tiden bor hon i Dalarna och arbetar med skulpturer och miljögestaltningar.

Konstverken kan bestå av många olika material, men Lindholm börjar alltid med att skulptera i lera. Bondgården hon växte upp på stod på lergrund och ända sedan barndomen ligger materialet henne varmt om hjärtat.

Två bronsfigurer som liknar stående uttrar med stora öron.

Så här ser konstverket ut

Två bronsdjur av okänd art står på en sockel. Djuren är ungefär lika höga som själva sockeln.

De står på bakbenen vända snett mot varandra med ett kort avstånd emellan sig. Kropparna är spolformade. Ryggarna svankar något medan huvudena hålls högt med blicken riktad framåt.

Armarna är mycket smala. Armbågarna ligger pressade mot kroppens sidor medan händerna möts över bröstet utan att korsas eller fatta tag om varandra. De stora, skårade öronen är vitt utfällda åt varsitt håll. Ansiktena är breda med trubbig nos och små snedställda ögon.

Konstverk: Två kusiner

Konstnär: May Lindholm

År: 2003

Material: Brons

Placering: Almbyskolan, Prostvägen 10B

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: