Portal

I parken Hagen kan du gå genom Calevi Tenhovaaras Portal. Ett stenkast bort står hans Lekbänk och pekar ut en rak linje rakt genom portalen.

 I konstverken möts skulptur, natur och arkaisk byggnadskonst. Tillsammans bildar de två skulpturerna ett suggestivt rum i parken. Bär de på någon Stonehenge-artad hemlighet? Utgör de ett gigantiskt solur?

Två upprättstående stenpelare och en stenpelare som ligger på dem.

Hela Hagen anlades inför bomässan Bo92 som hölls i Örebro. Kommunen satsade redan från början på en omfattande konstnärlig utsmyckning av parken som rymmer sex skulpturer av Tenhovaara och tre av Richard Brixel – alla invigda 1992.

Förutom Portal och Lekbänk heter Tenhovaaras skulpturer Flytande stenar, Båtköl, Sittplats och Högsäte. Det är skulpturer som både inbjuder till och skapar platser för kontemplation. Skulpturkonst erbjuder nästan alltid något för ögat, men de råa stenarna i flera av Tenhovaaras verk lockar också till beröring och Lekbänk, Sittplats och Högsäte tål alla att sittas på. Titlarna sätter i gång fantasin. Prova om det känns annorlunda att sitta i högsätet än på sittplatsen.

Så här ser konstverket ut

En portal i parken Hagen, omkring ett par meter hög, består av tre stora stenblock. Två av dessa reser sig som grova pelare ur marken och bär upp den tredje som ligger som en tvärslå över dem. Det övre stenblocket är platt och kantigt. Det sticker ut ett stycke i båda riktningar vid sidan om de båda resta pelarna. Med sina kantiga former, grova struktur och opolerade ytor ger portalen ett ursprungligt intryck.

Om konstnären

Calevi Tenhovaara föddes 1940 i Tammerfors i Finland och slog sig ner i Sverige efter att ha företagit sig studieresor till bland annat Tyskland, Norge och Danmark. Han levde i Karlstad och dog 2009. Han var utbildad ädelstensslipare och silversmed samt självlärd konstnär. Som sådan hade han en förkärlek för naturens former och material och arbetade i både stora och små format.

Konstverk: Portal

Konstnär: Calevi Tenhovaara

År: 1992

Material: Skiffer

Placering: I parken Hagen, mellan ingångarna från Fatbursgatan och Stallgatan.

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: