Björnar

Arvid Knöppel har skulpterat en vuxen björn med sitt barn som vi kan närma oss och titta på helt riskfritt. Knöppel räknas som en av våra stora djurskildrare. Med en pappa som var både jaktintresserad och bekant med Bruno Liljefors blev han tidigt förtjust i skogen och dess invånare.

En bronsskulptur gestaltar hur en björnhona interagerar med sin unge. Björnhonan är placerad på toppen av en manshög pelare. Ungen står på en betydligt lägre pelare framför henne. De är vända mot varandra och möter varandras blick. Honan står på alla fyra samtidigt som hon böjer sig framåt och nedåt i ett försök att nå ungen med sin ena framtass. Ungen har rest sig på bakbenen och försöker som synes ivrigt komma sin mamma till mötes. Avståndet dem emellan är dock väl stort. Djurkropparna är naturtroget återgivna om än kanske något mindre än i verkligheten.

Så här ser konstverket ut

Har du någonsin sett en livs levande björn? De är skygga djur och svåra att få syn på. Om vi är ute och vandrar eller plockar bär eller svamp i skogen så för vi oftast så mycket oväsen att björnen skrämts i väg innan vi hunnit upptäcka den. Men om du någon gång ser en liten björnunge i det fria så är det dags att ta det försiktigt. Mamman är nästan helt säkert i närheten och kan vara farlig om hon tror att hennes unge är i fara.

Om konstnären

Knöppel levde mellan 1892 och 1970 och var under sin livstid framgångsrik både som skulptör och tecknare. I vuxen ålder köpte han en gård en bit norr om Arvika som kom att kallas Knöppelåsen. Där ordnade han med levande modeller till sina djurstudier genom att anlägga ett sorts viltreservat eller zoo för den svenska faunan. På ägorna fanns bland annat kron- och dovhjortar, älgar, rävar, rådjur, harar, vildgäss, rapphöns och något enstaka lodjur.

I Knöppels skulpturer samsas ett förenklat och lite stramt formspråk med en övertygande naturlikhet. Han har kallats en mästare på att fånga djurens rörelser i ögonblicket men hans skulpturer har också beskrivits som influerade av den forntida egyptiska konstens kantiga profiler. Om skulpturerna kan kännas arkaiskt strama så visar grafiken snarare snabba, fria skisser. I Stadsparken finns skulpturen Hjortdjur och i kommunens samling finns ett trettiotal av hans grafiska blad.

Konstverk: Björnar

Konstnär: Arvid Knöppel

År: 1955

Material: Brons

Placering: Längbroparken

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: