Gläntan

I den offentliga konsten är djur ett återkommande och väldigt ofta uppskattat motiv. Det är svårt att inte känna ömhet inför en ekorre som plötsligt dyker upp bakom knuten, oavsett om den är levande eller gjord av brons. Eller vad tänker du om mötet med djuren?

En hare i brons sitter på en sten.
En hare i brons sitter på en sten.
En hare i brons sitter på en sten.

Utanför Tybble förskola får barnen bekanta sig med ett helt gäng djur som samlats i Eva Fornåås skulptur¬grupp Gläntan. En hare, en grävling, en ekorre och i mitten ett spejande rådjur – alla i naturlig storlek. Vad är det för möte djuren har samlats i gläntan för? Är det platsen som har en särskild dragningskraft på de vanligtvis skygga djuren

Gläntor och skogsbryn är speciella platser där skogen öppnar sig, där trädens mörker kan ge plats för ljus. Konstnären låter sagans och fabelns magiskt betydelsemättade tillvaro sippra in i vardagen vid förskolan.

Så här ser konstverket ut

I en skogsglänta har en skulpturgrupp av fyra djur i brons samlats. Alla djur är i naturlig storlek. Ekorren, grävlingen och haren har slagit sig ner på varsin sten i det höga gräset på lite lagom avstånd från varandra, medan rådjuret står kvar på stigen och spejar. Men trots att rådjuret ser ut att vara lite på sin vakt så verkar inget av djuren egentligen särskilt skygga. Grävlingen har till och med satt sig bekvämt till rätta på bakdelen. Alla ger intryck av att vara vänligt sinnade.

Om konstnären

Eva Fornåå är skulptör och gör mycket offentlig konst. Hon bor i Motala men föddes i Göteborg 1962. Sin konstnärliga utbildning fick hon på Hovedskous målarskola i Göteborg och senare på Konsthögskolan i Umeå. Hennes konstverk befolkas av olika djur, både verkliga och fantiserade. Om sin konst har hon sagt: ”Det finns så mycket hemskheter och elände i världen. Jag försöker inrikta mig på det som är godartat.”

Tidsepoken var bronsåldern!

Konstverk: Gläntan

Konstnär: Eva Fornåå

År: 2017

Material: Brons

Placering: Bakom Tybble förskola, bredvid Tybbleskolan

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: