Berså

Jag försöker föreställa mig vad den ultimata situationen för avkoppling är. Vilka förutsättningar skapar stunder av skön vila, då man slappnar av, kopplar bort bekymmer och alla sinnen bara njuter. Bilden av en lövsal där solens ljusstrålar silas genom lager av sakta vajande grönska... Under träd och bland buskar är det alltid, under sommarmånaderna en välkomnande sval temperatur, perfekt ljusintensitet och en skön lugnande dynamik. Fullt av liv och lugn.

På väggen vid sidan om ett heltäckande glasfönster hänger en vit ram där lövverkssilhuetter ramar in ett skiftande ljusspel

Så har konstnären Alexandra Stratimirovic skrivit om tankarna bakom verket Berså på vård- och omsorgsboendet Karlslundsgården. Hon ville skapa ett interaktivt konstverk och har inspirerats av tanken på ett fönster mot naturen. Resultatet blev ett ljusverk där lövverkssilhuetter ramar in ett skiftande ljusspel.

Ljusspelet förändras i enlighet med tre nivåer av förprogrammerade scheman. Den första nivån kontrollerar bakgrundsljuset som efterliknar dygnets olika ljusförhållanden med morgon-, dags-, och kvällsljus, nattens mörker och soluppgångs- och solnedgångssekvenser. Den andra nivån bjuder på slumpvisa ljusförändringar som efterliknar molnskuggor och ljusskimmer. Den tredje nivåns lite snabbare ljusskiftningar sätts igång av verkets betraktare, genom en rörelsesensor i taket framför ljuslådan.

Förhoppningen är att verket ska kännas både rogivande och levande. Vilka känslor väcker konsten i dig?

Så här ser konstverket ut

På väggen vid sidan om ett heltäckande glasfönster hänger något som vid första anblicken ser ut som en kvadratisk spegel i vit ram, eller möjligtvis en gigantisk platt-tv. Men det är ingetdera. Det vi ser är ett ljusverk där lövverkssilhuetter ramar in ett skiftande ljusspel. Just i detta ögonblick är det som att titta ut och se ett stycke ljusblå sommarhimmel med lätta vita molntussar som ramas in av smala björkar där vårens löv precis spruckit ut. Samtidigt reflekteras även delar av inomhusmiljön i vyn.

Om konstnären

Aleksandra Stratimirovic arbetar ofta med text, ljus, färg och glas i det offentliga rummet. Hon är utbildad vid University of Applied Arts and Crafts i Belgrad och i Stockholm.

Konstverk: Berså

Konstnär: Aleksandra Stratimirovic

År: 2019

Material: Träram, blästrat spegelglas, RGBW-LED-plattor, renolitfilm

Placering: Inomhus, i foajén på Karlslundsgården, Gäddestavägen 2

Ägare: Örebro kommun

Konstverkets position på karta

Senast uppdaterad:

Publicerad: